ozalj-ge057fb08c_1920

Ovaj zeleni gradić inspirirao je našu najbolju slikaricu, a od Zagreba do njega vlakom treba sat i pol

GREEN_300_listici_sredina

Ozalj je nerazvikani dragulj

Ovaj je grad prava oaza obdarena prirodnim ljepotama. Okružen je brdovitim područjima Žumberka, Vivodine i Hrašća, ali i u pitomoj nizini Kupe i nemirne Dobre.

Ozalj je grad koji je od Zagreba udaljen samo sat i pol vlakom, a posjetiteljima nudi brojne prirodne i kulturne znamenitosti.

Pa, krenimo od zelenog.

Ovaj je grad prava oaza obdarena prirodnim ljepotama. Okružen je brdovitim područjima Žumberka, Vivodine i Hrašća, ali i u pitomoj nizini Kupe i nemirne Dobre.

Zelenilo će vam ovdje oduzeti dah čim uđete u grad. Ovaj kraj krase „bogate šume, razigrani potoci, mistični speleološki objekti, tradicijski vinogradi i voćnjaci, te smirujuća polja i livade riječnih dolina“, naglašavaju iz Grada Ozlja.

Omiljeno KUPAlište

U toplijim danima osvježenje možete potražiti na Gradskom kupalištu Slave Raškaj na Kupi. Prostor je uređen te ima sanitarne čvorove, svlačionice i solarne tuševe, a na ozaljskoj plaži možete uživati i u lokalnoj gastro ponudi.

Lokalci ovo mjesto zovu „kupalište s pogledom“. To je zbog toga što, dok plivate ili odmarate na obroncima rijeke, imate pogled na hidroelektranu Munjara i predivan stari grad.

Krenimo redom – i te su znamenitosti itekako vrijedne spomena.

Munjara je sagrađena 1908. godine i radi se o prvoj hidroelektrani u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Podignuta je na Kupinom prirodnom slapu. Izgrađena je prema nacrtima gradskog građevinskog inženjera Valerijana Riesznera, a svoj historicistički arhitektonski izgled, nalik neorenesansnom kaštelu, duguje glasovitom austrijskom arhitektu Hermannu Bolléu. Zanimljivo je da je Nikola Tesla, koji je završio gimnaziju u obližnjem Karlovcu, osobno dao zeleno svjetlo za izgradnju ovoga objekta baš na ovome mjestu.

ozalj

Zrinski i Frankopani

Ozalj se u povijesti prvi put spominjao u davnom 13. stoljeću. Osim Tesle, obilježile su ga i druge iznimno važne povijesne ličnosti; Katarina i Petar Zrinski, Fran Krsto Frankopan, kao i neizostavna Slava Raškaj.

Kako stoji na stranicama Grada, srednjovjekovni je Ozalj bio u posjedu triju najmoćnijih hrvatskih feudalnih porodica: Babonića, Frankopana (od 1398.) i Zrinskih (od 1550.g.).

“Jednu od najznačajnijih građevina u sklopu ozaljskog starog grada, palaču Zrinskih, dao je 1556. godine izgraditi slavni sigetski junak Nikola Šubić Zrinski. U 17. stoljeću doživljava svoje najsjajnije povijesno razdoblje, postavši neslužbenom hrvatskom prijestolnicom; u njemu stoluje ban Petar Zrinski”, ističu.

Priroda kao najveća inspiracija

U sklopu dvorca danas je smješten Zavičajni muzej koji ima vrijednu arheološku, povijesnu i etnološku zbirku.

Tu je i barokna crkva sv. Vida, u kojoj je pokopana poznata slikarica Slava Raškaj, kojoj je upravo bajkoviti rodni grad bio najveća inspiracija. Slikala je njegovu fascinantnu prirodu, a poznato je i kako je često isticala da je najsretnija kada je sama pored Kupe.

PHOTOS BY: TZP Kupa, Grad Ozalj, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.