pexels-singkham-1108572

Ovo trebate znati o Zelenoj energetskoj zadruzi i kako može pomoći građanima

GREEN_300_listici_sredina

Krovna organizacija za razvoj, investiranje i korištenje obnovljivih izvora energije

Stručnjaci, aktivisti i praktičari s višegodišnjim iskustvom ujedinio se u timu Zelene energetske zadruge, koja je na usluzi građanima i odgovara na sva njihova pitanja i nedoumice vezane za energiju budućnosti

Kada je 2013. započela s radom, Zelena energetska zadruga imala je dugoročan cilj – postizanje stvarnih promjena u razvoju energetike i uključenje građana u proces energetske tranzicije. U želji da omoguće građanima da sudjeluju u planiranju, odlučivanju, izgradnji i proizvodnji energije te u podjeli dobiti, Zelena energetska zadruga kroz svoje djelovanje potiče razvoj društvenog poduzetništva u energetici, utječe na ravnopravnost društva i očuvanje okoliša. Skraćeno ZEZ, Zadruga razvija konkretna i održiva rješenja koja unaprjeđuju razvoj lokalne zajednice.

Nastala u sklopu projekta “Razvoj energetskih zadruga u Hrvatskoj“ koji je provodio Program Ujedinjenih Naroda za Razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, ZEZ kasnije nastavlja samostalno djelovanje. Danas je ZEZ krovna organizacija za područje energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj i regiji, sudjeluje u osnivanju te daje podršku drugim energetskim zadrugama. ZEZ je aktivan član REScoop.eu, europske federacije energetskih zadruga i Terra Hub-a, sestrinske udruge proizašle iz UNDP Hrvatska. ZEZ je jedan od suosnivača i suvoditelj energetske sekcije pri Zadruzi za etično financiranje (ZEF). Također, kao članovi Energetske zajednice, koordiniramo rad tehničke skupine za uključenje građana u razvoj obnovljivih izvora energije.

Po čemu je ZEZ drugačiji od ostalih? Stručnjaci zadruge imaju iskustvo razvoja projekata koji razvijaju nove, inovativne ekonomske modele korištenja obnovljivih izvora energije. Njihovi modeli su prilagođeni potrebama i problematici lokalne zajednice i u njihovom razvoju sudjeluju partneri, poduzetnici, građani, svi vi. Pristup im se bazira na iskustvu i profesionalnom radu u području energetike u Hrvatskoj, zemljama Zapadnog Balkana i zemljama Centralne Azije, koje je stečeno kao dio tima energija, okoliš i inovacije u uredu Programa Ujedinjenih Naroda za razvoj u Hrvatskoj te kroz djelovanje u drugim renomiranim organizacijama.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.