A girl looks at the Amorphophallus Titanum, also known as the Titan Arum or Corpse flower, because of it's smell, one of the world's largest flowers, at the National Botanic Garden in Meise near Brussels, Monday, July 8, 2013. The rare phallus-like flower that springs from the plant only survives about 72 hours. (AP photo/Yves Logghe)

Ovo su najveći cvjetovi na svijetu. Apsolutno su fascinantni!

GREEN_300_listici_sredina

Rezultat dugogodišnje prilagodbe

Od zloglasnog "čudovišnog cvijeta" promjera većeg od jednog metra pa sve do vrste ljiljana toliko velikog da u njega lako može stati malo dijete, donosimo najveće cvjetove na našem planetu!

Masivno cvijeće dokaz je koliko su daleko prilagodbe prirode na nove okolnosti otišle. Milijunima godina različito cvijeće širilo se po brojnim područjima, a različiti uvjeti uzrokovali su promjene u boji, veličini, izgledu listova i dubini korijenja.

Raflezija (Rafflesia arnoldii) 

Porijeklom je iz prašuma Malezije i Indonezije, gdje se smatra jednim od tri nacionalna cvijeta. Osim po svojoj veličini većoj od jednog metra, raflezija je poznata i po svom prepoznatljivom mirisu. Upravo zbog toga često ju se naziva i “mrtvačkim cvijetom“ budući da zaudara na trulo meso.

Raflezija nema lišće, stabljiku ni tipično korijenje. Riječ je o biljci koja ne može vršiti fotosintezu, već “usisava“ hranu i vodu koristeći posebne filamente. Prije nego što procvjeta pripija se uz tlo godinama, a pupoljak raste i do nekoliko mjeseci sve dok ne izraste u ogroman cvijet.

Prepoznatljivi smrad zapravo je prilagodba koju je ovaj cvijet razvio kako bi privlačio muhe koje pomažu kod oprašivanja.

Mrtvački cvijet (Amorphophallus titanum) 

Za razliku od raflezije, ovaj mrtvački cvijet sastoji se od stotine malih pupova na jednoj stabljici, a ne od jednog cvijeta. Porijeklom iz Indonezije, riječ je o biljci koja je na tom području izrazito rijetka, ali se danas uzgaja u vrtovima diljem svijeta.

Ipak, cvjetanje je rijetko i u divljini i u zatočeništvu. Poput raflezije, Amorphophallus titanum također privlači oprašivače smradom trulog mesa, što znači da se njih dvije bore i za nadimak “mrtvački cvijet” i za superlativ “najveći cvijet”.

Talipot Palma (Corypha umbraculifera)

Može narasti više od 25 metara, što ju čini najvećom vrstom s razgranatim cvatom. To jednostavno znači da umjesto da pupaju s jedne stabljike, cvjetovi Talipota pupaju iz sićušnih grana pričvršćenih za glavnu stabljiku.

Lišće koje se nalazi na vrhu ove biljke pomalo podsjeća na palmu te je stoga i dobila takav naziv. Obično cvjeta na kraju svog života, nakon 80-tak godina, stvarajući spektakularan prizor.

Ova ogromna palma porijeklom je iz Indije i Šri Lanke, a uzgaja se i diljem jugoistočne Azije i Kine.

Pando (Populus tremuloides)

Iako je riječ o listopadnom drveću, ova vrsta ipak cvjeta, iako rijetko. Njihovi su cvjetovi poprilično mali, no sama biljka može biti masivna.
Možda je najbolji primjer za to Pando, klonska kolonija jednog stabla za koju se smatra da pokriva 107 hektara u Utahu.

Više od 47.000 stabala, ili stabljika, izniklo je iz jednog korijenskog sustava za koji se smatra da je star više od 80.000 godina. To čini Pando ujedno jednim od najstarijih živih organizama na svijetu!

Posidonija – Neptunova trava (Posidonia oceanica) 

Posidonija je najstarija biljka koja raste u klonskim kolonijama u Sredozemnom moru te uz obalu Australije.

Jedna takva kolonija, otkrivena u Sredozemnom moru 2006. godine, široka je nekoliko tisuća kilometara i vjeruje se da je stara stotinama tisuća godina.

Sveukupno, morski “cvijet” poznat i kao Neptunova trava, pokriva područje veće od 24.000 kilometara kvadratnih u Sredozemnom moru. Ima ključnu ulogu u apsorpciji i skladištenju ugljičnog dioksida, ali trenutno je ugrožena zbog porasta temperature vode.

PHOTOS BY: Guliver image, Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.