Diane-Wilson_Credit-Goldman-Environmental-Prize_11-for-bio-1024x683

Ovo su nagrađeni pojedinci koji svijet čine boljim mjestom: ‘Izgubila sam i muža, posao i prijatelje, ali našla sebe’

GREEN_300_listici_sredina

Dodjela Zelene Nobelove nagrade

Diane Wilson dobila je značajan spor protiv Formosa Plasticsa, jedne od najvećih petrokemijskih kompanija zbog ilegalnog odlaganja toksičnog otpada na obali Meksičkog zaljeva. Zbog toga je i dobila ovu prestižnu nagradu.

Svake se godine lokalnim borcima za zaštitu okoliša diljem svijeta dodjeljuje prestižna nagrada Goldman Environmental Prize. Riječ je o tzv. Zelenoj Nobelovoj nagradi koja se dodjeljuje lokalnim aktivistima koji intenzivno rade na očuvanju i zaštiti našeg planeta.

Pri tome se često izlažu velikim rizicima i ulažu napore u poboljšanju zakonodavnog okvira koji se tiče ekologije i očuvanja okoliša.

Ovogodišnji pobjednici bili su: Alessandra Korap Munduruku koja je spasila domorodačku amazonsku zemlju od rudarenja; Chilekwa Mumba, koji je tužio vlasnike zambijskog rudnika bakra koji zagađuje okoliš; Delima Silalahi, koja je povratila dijelove Indonezije od tvrtke koja se bavi proizvodnjom papira; Zafer Kizilkaya, koji je proširio morska zaštićena područja Turske; Tero Mustonen, koji je bio pionir u obnovi tresetišta u Finskoj; i američka ribarica Diane Wilson, koja je “gotovo sve izgubila” hvatajući se u koštac s velikim zagađivačima oceana.


Žena koja je izgubila gotovo sve 

Diane Wilson dobila je značajan spor protiv Formosa Plasticsa, jedne od najvećih petrokemijskih kompanija zbog ilegalnog odlaganja toksičnog otpada na obali Meksičkog zaljeva. Zbog toga je i dobila ovu prestižnu nagradu.

Naime, sudska nagodba od 50 milijuna dolara najveća je nagrada u građanskoj parnici protiv industrijskog zagađivača u povijesti američkog Zakona o čistoj vodi. Kao dio nagodbe, Formosa Plastics pristala je postići “nulto ispuštanje” plastičnog otpada iz svoje tvornice Point Comfort, plaćati kazne dok ispuštanje ne prestane i financirati sanaciju pogođenih lokalnih močvara, plaža i vodenih putova.

Teksas je država s najvećim brojem proizvođača kemikalija, a većina industrije nalazi se na obali Meksičkog zaljeva. Točnije, u regiji radi 46 petrokemijskih tvornica, što čini 42 posto američkih petrokemijskih kapaciteta generalno. Zbog ekstremnog onečišćenja zraka i vode iz petrokemijskih postrojenja i rafinerija nafte, područje je poznato kao “Pojas raka”. S njima s eu koštac uhvatila – Diane.

No, to putovanje nije bilo nimalo jednostavno. Kada je tek započela svoju borbu, odbacila ju je većina prijatelja, nazvavši ju “histeričnom ženom”. Rastala se od svog dugogodišnjeg partnera, a ostala je i bez posla.

“Smješno je kako možete izgubiti sve, ali steći svoju dušu”, kazala je Diane.

 

 

PHOTOS BY: Goldman Environmental Prize / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.