Stručnjakinja za čišćenje, kako se sama naziva, i vlasnica kompanije za čišćenje stambenih prostora, Robin Murphy, izdvojila je nekoliko predmeta koje bismo u kuhinji trebali češće mijenjati.
Spužve
Najprije je izdvojila spužve za pranje posuđa na kojima se nalaze brojne bakterije. Zbog toga Murphy predlaže korištenje nove spužve svaki tjedan.
“Spužve su sklone razvoju bakterija, zbog njihove porozne strukture i čestog kontakta s onečišćenjima”, kazala je.
Daske za rezanje
Osim spužvi, Murphy je istaknula i daske za rezanje (i plastične i drvene) koje bi trebalo mijenjati najmanje jednom godišnje. Naime, noževi na daskama stvaraju brazde koje postaju leglo bakterija. Teško ih je očistiti, a na daskama režemo sve – od sirovog mesa pa sve do povrća i voća koje jedemo sirovo.
Posude za led
Posude za led također mogu biti povoljno mjesto za rast bakterija.
“Jeste li primijetili da vam led ima pomalo čudan okus? Razlog su mirisi iz zamrzivača koji se upijaju u posudu i prenose na led”, kaže Murphy.
Drveni pribor u kuhinji
Iduće na popisu su kuhače i općenito drveni pribor za kuhanje koji, kao i daske za rezanje, može postati leglo bakterija. Drveni pribor potrebno je redovito mijenjati, posebice ako sadrži jake mirise i(ili) mrlje koje se ne mogu ukloniti.ž
Aparat za kavu
Kao posljednji predmet Murphy ističe aparat za kavu, točnije spremnik za vodu koji, tvrdi, ljudi ne čiste dovoljno.
“Mnogi ljudi odbacuju preporuke proizvođača o redovitom čišćenju aparata za kavu, no ako to ne činite, u aparatu se nakupljaju kalcij i plijesan”, kaže.