Ove stijene u Bugarskoj plijene poglede svojim oblikom, a oko njih kruže i brojne legende

GREEN_300_listici_sredina

Upoznajte mistične stijene

Bugarska se možda još uvijek ne ubraja među popularne turističke destinacije, no to ne znači da ona nema zanimljivog sadržaja za ponuditi. Posebice se Bugarska može pohvaliti svojom predivnom prirodnom, a planinarenje postaje sve popularna aktivnost brojnih turista.

Jedan dio Bugarske posebno plijeni pozornost ljubitelja prirode, ali i bogate povijesti. Iznad malog mjesta Belogradchik nadvijaju se preko 230 milijuna godina stare formacije stijena oko kojih su ljudi tijekom povijesti izgradili utvrdu. Dovoljan je samo jedan pogled na Belogradchik stijene i utvrdu istog imena, da se neminovno zapitate kako to da nije ova atrakcija toliko razvikana. 

Jedan od razloga zbog čega ova utvrda nije na top listama je činjenica što se mjesto Belogradchik nalazi u najmanje razvijenom dijelu Bugarske. Grad Belogradchik nalazi se u provinciji Vidin, podno Stare planine, oko 50-ak kilometara od rijeke Dunav. 

Belogradchik stijene se protežu na 50 kilometara četvornih, a dosežu visinu i do preko 260 metara. Nastale su prije 230 milijuna godina, dok su svoj neobični oblik stekle u trijasu kada je ovaj dio bio pod morem. 

Fascinira svakog posjetitelja 

Ljude je ovo mjesto oduvijek privlačilo tako da su već za vrijeme Rimljana u periodu od prvog do trećeg stoljeća izgradili utvrdu koja je prvenstveno služila kao zaštita. Kasnije su Rimljani prednji dio zazidali i tako onemogućili ulazak u utvrdu. U početku je korištena za nadzor cesta, a ne zaštitu. Tijekom šestog stoljeća utvrda biva uništena od strane Slavena, da bi stoljeće kasnije pripala Bugarima. 

Svoj vrhunac je Belogradchik utvrda doživjela u 14. stoljeću pod vodstvom cara Ivana Stratsimira koji ju je dao proširiti. Upravo za vrijeme njegove vladavine nastaju zidine ispred stijena. Tako postaje najvažnija utvrda u regiji. Bugarska vladavina nije dugo trajala. 1396. utvrdu preuzimaju Turci koji su je djelomično uništili te tijekom svoje vladavine nisu puno ulagali u nju. Do obnove i dodatnog proširenja dolazi tek početkom 19. stoljeća.

Ova utvrda fascinira svakog posjetitelja jer je toliko dobro uklopljena u prirodu da je ju je izdaleka teško uočiti. Kada uđete u onaj najstariji dio utvrde, popnite se uz metalne stepenice kako biste došli do platforme s koje se pruža fantastičan pogled na Belogradchik stijene.

Golicanje mašte 

Naravno, mjesta poput ovih uvijek golicaju maštu i kreiraju razne priče. Prije par stotina godina između stijena je postojao samostan u kojem je živjela prelijepa časna Valentina o čijoj ljepoti se naveliko pričalo. U nju se zaljubio pastir Anton koji joj je svirao ispod prozora. Rodila se ljubav, a Valentina je uskoro ostala trudna.

Kada se beba rodila, biva izbačena iz samostana. Anton je zajahao svog konja kako bi došao po Valentinu i njihovu kćer te ih odveo kući. U tom trenutku je Bog odlučio kazniti samostan, ali i sve što je tada bilo oko njega. Valentina je pretvorena u kamenu Madonnu koja u ruci drži dijete, Anton u konjanika u vječnom trku prema svojoj ljubljenoj, a u stijene je pretvoren i cijeli samostan. 

Belogradchik možete posjetiti tijekom jednodnevnog izleta iz glavnog rada Sofije. Pojedine agencije nude organizirane izlete ili možete iznajmiti automobil. Ulaz za utvrdu se naplaćuje šest leva, što iznosi tri eura. 

 

PHOTOS BY: Green.hr / Mija Dropuljić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.