Tourist looking at Diamond beach from above, Nusa Penida, Indonesia

Booking.com otkriva 10 najboljih destinacija za održiva putovanja u ovoj godini

GREEN_300_listici_sredina

Nekoliko europskih lokacija

U skladu sa svojom misijom da omogući svima da istraže svijet pa tako i na održiviji način, Booking.com otkriva popis inspirativnih odredišta.

Godišnji izvještaj Booking.com-a o održivim putovanjima za 2023. godinu otkriva kako održiva putovanja još uvijek imaju visok prioritet. Pri tome, čak 76 posto putnika želi putovati održivije u sljedećih 12 mjeseci.

Popis je nastao od 500 najboljih odredišta odabranih prema broju objekata s oznakom “Održivi objekt“ te su poredani po najvećem udjelu ukupnog broja objekata s oznakom. Pri tome, odredišta su bila neznatno prilagođena kako bi se osigurala geografska distribucija.

Merano (Italija)

Booking.com na popisu je istaknuo Italiju, točnije najsjeverniju regiju Južnog Tirola koja obuhvaća alpski grad Merano. Riječ je o gradu smještenom u dolini umirujućih talijanskih Dolomita. Ondje, uz dobro uhodane tradicionalne terapije, posjetitelji mogu na održiv način uživati u spa centrima mnogih resorta koji podupiru organski pristup, koristeći regionalno bilje kao važan sastojak ponuđenih ljekovitih tretmana.

No, osim uranjanja u termalne kupke, zelenih bulevara i srednjovjekovnih dvoraca na vrhovima brda, Merano nudi mogućnost za oporavak uz pješačenje i biciklizam te jednostavan pristup prekrasnom planinskom prijevoju Vigiljoch i Parku prirode Gruppo Di Tessa, najvećem parku prirode u Južnom Tirolu, prenosi Ekovjesnik.

Uz naglasak na održivom uzgoju, na raspolaganju su brojni štandovi s lokalnim namirnicama, od alpskog sira do štrudle od jabuka. Grad koristi mnoge oblike obnovljivih izvora energije, od bioplina do geotermalne energije, a sjajan prometni sustav uključuje autobuse, vlakove, žičare i postaje za punjenje električnih automobila.

Gdje odsjesti održivo?

Booking preporučuje Relais & Chateaux Hotel Castel Fragsburg, koji je smješten u dvorcu visoko iznad doline. Zahvaljujući svom naglasku na održivosti, mnogo je više od tradicionalnih toplica s pet zvjezdica.

Naime, obnovljena zgrada ima solarne panele i sustav grijanja na drvene pelete iz isključivo lokalnih izvora, a gosti mogu uživati u okolnim planinama, stablima jabuka, divljem cvijeću i vinogradima na jednoj od verandi prekrivenih zelenilom. Gosti mogu potražiti ukusne domaće delicije u njegovom vrhunskom restoranu Prezioso, koji vodi glavni kuhar nagrađen Michelinovom zvjezdicom, a koji obuhvaća vlastiti organski vrt s povrćem i začinskim biljem te teži nultoj stopi otpada.

Još dvije europske lokacije

Osim Italije, na popisu održivih destinacija našao se i Foz do Iguaçu (Brazil), Tainan (Tajvan), Santa Marta (Kolumbija), ali i Stellenbosch (Južna Afrika), kozmopolitska metropola Charlotte (SAD), kao i Hanmer Springs (Novi Zeland), München (Njemačka), Nusa Penida (Indonezija) te Salzburg (Austrija).

Booking.com otkriva lokacije za održiva putovanja

Svoje nedavno neovisno istraživanje Booking.com je proveo na uzorku od 33 228 ispitanika iz 35 zemalja i teritorija. Za sudjelovanje u anketi ispitanici su morali imati barem 18 godina, a uvjet je bio i to da su putovali barem jednom u posljednjih 12 mjeseci, da planiraju putovanje u 2023. te da su pri planiranju putovanja glavni donositelji odluka ili su uključeni u donošenje odluka. Anketa je provedena online u veljači 2023.

 

PHOTOS BY: Booking.com, Unsplash, Relais & Chateaux Hotel Castel Fragsburg / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.