invazija cikada nakon 200 godina nas

Ovako nešto nije bilo od 1803.: Ove će zemlje zadesiti velika invazija kukaca, upozoravaju znanstvenici

GREEN_300_listici_sredina

Prirodni fenomen

Krajem travnja dio SAD-a bit će doslovno pod invazijom kukaca. Naime, nakon 221 godinu poklopio se životni ciklus i geografska lokacija dviju kolonija periodičkih cikadi.

Krajem travnja, na zapadu i jugoistoku SAD-a doći će do nezapamćene invazije kukaca. Riječ je o insektima s crvenim očima i krilima koji se zovu periodične cikade i pojavljuju se u ciklusima od 13 do 17 godina. Prvi put od 1803. godine došlo je do geografskog poklapanja, ali i poklapanja životnih ciklusa dviju kolonija, kako prenosi livescience.com, te će brojni insekti istodobno izaći na površinu zemlje.

Ovi kukci godinama ostaju pod zemljom, gdje se hrane sokom korijenja stabala, a na površinu izlaze samo radi parenja, što traje nekoliko tjedana. “Milijarde, čak trilijuni cikada istovremeno će izaći iz zemlje u 17 država“, za Live Science izjavio je Chris Simon, profesor na Odsjeku za ekologiju i evolucijsku biologiju na UConn-u i jedan od znanstvenika koji vodi bazu podataka.

cikada invazija

Kako će izgledati invazija?

Izlazak dviju kolonija izgledat će kao normalni izlazak periodičnih cikada, s golemim brojem cikada koje izlaze iz zemlje u večernjim satima. Tijekom prvog tjedna, cikade će se moći vidjeti u jutarnjim satima, na nižem raslinju, a potom će se pariti visoko u drveću i ondje će ženke položiti jaja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fox 32 Chicago (@fox32chicago)

Nakon što se popnu visoko u drveće, mužjaci proizvoditi glasan zov parenja, koristeći organe poznate kao timbali kako bi privukli ženke. Ženke će zatim odgovarati pozivu u koru kliktanjem koje će se povećavati u intenzitetu i glasnoći kako parenje bude odmicalo.

Nakon polaganja jaja, odrasle jedinke ugibaju, a šest tjedana kasnije iz jajašaca padaju sa stabala na zemlju, gdje izlaze mladi i ukopavaju se u zemlju.

Stoga, ove malene bube skoro mjesec dana prekrivat će grane drveća, putokaze i pločnike, a njihovo glasanje čut će se na kilometar. No stanovništvo nije zabrinuto izlaskom cikada jer ovi su stvorovi samo zanimljivi, ali nikako nisu opasni.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.