218317568_200019732073916_7256003483920678863_n

Ovaj supermarket uzgaja povrće na svom krovu i svježe ubrano stavlja na police

GREEN_300_listici_sredina

Oduševljava lokalno stanovništvo

Vjerojatno ne biste očekivali vidjeti vrt na krovu vašeg lokalnog supermarketa, ali ovo je odličan način da kupac dobije svježe proizvode i ukida se potreba za transportom jer s krova dolaze izravno na police.

Kada su IGA supermarketu u općini Saint-Laurent u Montrealu iz grada rekli da će morati postaviti zeleni krov na svoju zgradu od 25.000 četvornih metara, vlasnik Richard Duchemin odlučio se za pomalo nekonvencionalnu rutu. Na vrh zgrade sagradio je prekrasan organski vrt gdje se uzgaja 30 vrsta povrća.

Zaposlenici se brinu za ciklu, kelj, rajčicu, patlidžan, salatu, rotkvicu i bosiljak, beru ih i spuštaju dolje u dućan gdje ih svježe ubrane preuzimaju kupci. “Svježe s krova” postao je njihov novi slogan. Na krovu se nalazi i osam košnica koje godišnje proizvedu 600 staklenki meda. One se također mogu pronaći na policama ovog supermarketa.

Ekološki uzgoj

Ono što je zanimljivo u vezi s ovim vrtom jest da se povrće uzgaja u zemlji, a ne u hidroponskim sustavima koji se češće susreću na krovovima. Duchemin je to želio učiniti kako bi proizvodi mogli biti certificirani kao ekološki od strane tvrtke Ecocert Canada.
Teško je održavati plodno tlo na krovu budući da je ono duboko svega 15 centimetara pa je zbog toga angažiran agronom koji je izradio odgovarajući plan gnojidbe.

Nakon rješenje toga problema, ova genijalna ideja naišla je na još jednu prepreku. Naime, štetočine su počele napadati usjeve, ali vrtlari to pokušavaju spriječiti prirodnim putem sadnjom divljeg cvijeća. Tko zna, možda će se i to isto cvijeće uskoro pronaći u prodaji.

Duchemin je za Montreal Gazette rekao da se nada da će ovim projektom nadahnuti i druge supermarkete. “Ljudi su vrlo zainteresirani za kupnju lokalnih proizvoda. Ne može biti više domaće od ovoga. Kao što pojedini restorani sami uzgajaju začinsko bilje, tako smo i mi u mogućnosti prodavati ono što proizvodimo na našem krovu”, rekao je.

Manji troškovi uz cirkularnost

Primijetio je i smanjenje troškova energije, budući da vrt zimi izolira krov pa su prostorije dućana puno toplije nego inače. Kao što možete vidjeti na fotografiji i u promotivnom videu na kraju članka, vrt je uređen tako da ispisuje ime supermarketa, a vidljiv je iz aviona koji slijeću u međunarodnu zračnu luku Montreal-Pierre Elliot Trudeau.

Još jedna zgodna stvar je da voda koja se koristi za navodnjavanje dolazi iz sustava za odvlaživanje zraka u dućanu, odnosno voda koja je ionako odbačena pa ne stvara dodatne troškove.

supermarket

Divno je zamišljati svijet u kojem ogromne zgrade pretvaraju svoje krovove u urbane vrtove. Logično je da se te goleme, ravne, suncem obasjane površine koriste za uzgoj hrane za okolno susjedstvo i da se barem na taj način smanji potreba za uvozom proizvoda iz drugih krajeva jer time se smanjuje njihov ugljični otisak.

Ovakve ideje stvaraju vrijedan, smislen i zdrav rad koji donosi veću zaradu prodavaonici, a istodobno čini nešto dobro kupce i okoliš. Srećom, na ovu ideju nije došao samo supermarket u Montrealu. Ovakve vrtove možete vidjeti na krovovima supermarketa u Londonu, New Yorku, Bruxellesu i drugim gradovima diljem svijeta. Mi se iskreno nadamo da će netko i kod nas doći na ovakvu ideju.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, YouTube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.