psi naslovna

Ovaj hrvatski grad uvodi kaznu od 150 eura ako psa ne izvodite redovito u šetnju

GREEN_300_listici_sredina

Kućni ljubimci

Nažalost, ima vlasnika kućnih ljubimaca koji se prema svojim dlakavim 'prijateljima' ne ponašaju savjesno, ali su i neodgovorni prema svojoj okolini. Stoga, u Gradu Velikoj Gorici odlučili su detaljno urediti zakon o držanju kućnih ljubimaca.

Imati psa velika je radost, ali i velika obaveza, ne samo u kućanstvu, nego i prema životinji, ali i okolini. No, nažalost, nisu toga svjesni svi koji se odluče imati kućnog ljubimca. U Gradu Velikoj Gorici odlučili su donijeti pravilnik o držanju kućnih ljubimaca, a koji je na dnevnome redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Novom Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama uređuju minimalni uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca koje im njihovi vlasnici moraju osigurati, postupanje s opasnim psima te način postupanja s napuštenim i izgubljenim i divljim životinjama na području Grada Velike Gorice. 

Osim što vlasnik ne smije zanemarivati kućne ljubimce s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, prehranu i njegu, niti im ograničavati kretanje tako da im ono uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah, postoje i neke nove stavke koje inače mnogi vlasnici pasa smatraju da “ulaze pod normalno”.

šetanje pasa

Pravila o šetnji kućnih ljubimaca

Dakle, psa ne smijete voditi nigdje po javnim površinama samo ako nije označen mikročipom, što će kontrolirati Grad Velika Gorica, a kretanje bez povodca moguće je samo uz nadzor, i to samo u parku za pse koji su označeni za takvo kretanje. Također, zabranjeno je puštanje kućnih ljubimaca da samostalno šeću javnim površinama bez prisutnosti vlasnika.

Po javnim površinama na kojima je zabrana šetanja pasa, ne možete svoga ljubimca šetati niti na povodcu, a posebno na dječjim igralištima, cvjetnjacima, travnjacima, neograđenim sportskim terenima, neograđenim dvorištima škola i vrtića te na drugim mjestima gdje postoji opasnost ugrožavanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi. U šetnju vlasnik psa mora nositi pribor za čišćenje za svojim kućnim ljubimcem.

U parkovima i na drugim zelenim površinama bit će dopušteno vođenje psa isključivo po pješačkim stazama, odnosno površinama namijenjenim kretanju pješaka, što znači da ne možete pustiti psa da trči bez povodca po parku.

Kazne se kreću do 400 eura

Ako prekrišite jednu od gornjih odredbi, a komunalni redar vas zabilježi, platit ćete kaznu od 150 eura. Također, ako se utvrdi da svoga ljubimca ne izvodite redovito van, kako bi obavio nuždu, ili ako ga držite zavezanog na lancu u dvorištu, ili živi na adresi na kojoj nije prijavljeno vaše boravište, kazna je 150 eura.

Najvišu kaznu dobit će vlasnik koji svog psa istrčava zavezanog za motorno vozilo ili mu na bilo koji način namjerno nanosi fizičku bol.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.