An excavator digs a hole for the foundation as construction workers clean up the remaining part of the Mariupol's theater to use it in the construction of a new theater in Mariupol, in Russian-controlled Donetsk region of eastern Ukraine, Tuesday, March 21, 2023. (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Ova ukrajinska tvrtka nada se obnovi iz temelja – s recikliranim betonom

GREEN_300_listici_sredina

'Vjerujemo da ćemo uspjeti'

Osnova građevine sastoji se od kamenja ili šljunka, pijeska, veziva - obično cementa - i vode. Sve te čvrste komponente mogu se izdvojiti iz otpada.

Uz ogromnu patnju i stradavanje ljudi u Ukrajini uslijed ruske invazije, materijalna šteta trenutno iznosi više od 128 milijardi eura, pokazuju dosadašnje statistike. Uništeno je stotinu tisuća domova, a milijuni tona građevinskog otpada prijete preplaviti ukrajinska odlagališta, piše Euronews. Paralelno, izgradnja od nule oslobodila bi goleme količine stakleničkih plinova.

Što učiniti s tako velikom količinom građevinskog otpada? To je pitanje koje si postavlja Dmitry Rodionov, direktor građevinske tvrtke Kopach Profi. Tvrtka je osnovana u istočnom gradu Dnjipru 2019. i radila je 24 sata dnevno kada je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine.

‘Recikliramo građevinski otpad’ 

Kopach je prerađivao otpad u jednoj od najvećih metalurških tvornica u zemlji u obližnjem Zaporožju. Sedam dana u tjednu njegova je oprema izvlačila korisne proizvode iz 200.000 tona materijala bačenog svakog mjeseca. Sad je tvornica stala, kaže Dmitry za Euronews.

“Većina naseljenih područja u našoj zemlji potpuno je ili djelomično uništena. Odlučili smo se fokusirati na recikliranje građevinskog otpada koji nastaje iz srušenih zgrada i objekata“, rekao je.

Problem je, objašnjava Dmitry, što većina tehnologija samo melje slomljeni beton u šljunak niskog stupnja koji sadrži brojne nečistoće. Dobar je kao podloga za ceste, ali nije prikladan kao primarni građevinski materijal za zgrade.

Razdvojili cement 

Zato Kopach gleda na primjer drugih europskih zemalja koje su bile pioniri u novim metodama recikliranja. Koristi pritom modernu metodu koju su otkrili belgijski i nizozemski inovatori. Riječ je o posebno načinu recikliranja betona

Osnova građevine sastoji se od kamenja ili šljunka, pijeska, veziva – obično cementa – i vode. Sve te čvrste komponente mogu se izdvojiti iz otpada, objasnio profesor Hubert Rahier koji je sudjelovao u kreiranju metode.

“Pijesak i šljunak se odvajaju od betona ako ga mehanički sameljete na određeni način. Finiji dio koji sadrži hidratizirani i tako ‘završeni’ cement mora se zatim ponovno obraditi dok ponovno ne postane upotrebljiv kao vezivo.”

Nizozemska tvrtka Slim Breker kreirala je istoimeni ‘SmartCrusher’ stroj koji radi separaciju.

Pomoć u obnovi Ukrajine 

Posebna peć velike snage tada počinje raditi, zagrijavajući cement do 600°C kako bi ga razdvojila iz njegove kemijske veze i vratila u stanje za ponovno korištenje.

“Ovo koristi električnu energiju koju generiraju solarni paneli kod našeg partnera Rutte u Zaandamu, tako da se cijeli proces može izvesti bez dodatnih emisija ugljika”, kaže Rahier.

Međutim, nova tehnologija još uvijek nije spremna za masovno korištenje. Potrebna su određena podešavanja, ali Rahier kaže da očekuje da će oprema biti spremna do kraja godine.

Ukrajinac Dmitry želi započeti s područjima koja su pretrpjela znatnu štetu, ali se nalaze daleko od bojišnice.

“Ali vjerujemo da ćemo, kada rat završi, imati priliku obnoviti cijeli teritorij Ukrajine, s obzirom na kolosalna razaranja u gradovima kao što su Bakhmut, Mariinka, Kramatorsk i Mariupol u Donjeckoj regiji”, poručio je.

 

PHOTOS BY: Guliver image, Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.