602P01G01Burgess_Shalew

Otkriveno prvo veliko izumiranje na Zemlji: Klimatske promjene uništile 80 posto svega

GREEN_300_listici_sredina

Povijesno otkriće

Riječ je o razdoblju Ediakarija kada su Zemlji nastanjivali prvi višestanični, složeni organizmi, koje je bilo teško analizirati jer nisu dobro očuvana u fosilnim zapisima.

Američki znanstvenici došli su do šokantnog otkrića. U povijesti zemlje dogodilo se šest, a ne pet, velikih izumiranja. Analizirali su fosilne ostatke stare više od 550 milijuna godina i došli do otkrića da je tada došlo do prvog velikog izumiranja na Zemlji, kada je nestalo više od 80 posto svih organizama. Riječ je o razdoblju Ediakarija kada su Zemlji nastanjivali prvi višestanični, složeni organizmi. Prema riječima autora studije, bilo ih je iznimno teško analizirati jer se radi o mekanim tijelima koja nisu dobro očuvana u fosilnom zapisu.

Do izumiranja je došlo zbog promjena u okolišu i klimi, ali i zbog manjka kisika. To može biti i upozorenje za sve nas danas koji sudjelujemo u sedmom masovnom izumiranju na Zemlji. Tada su preživjeli samo organizmi koji su mogli podnijeti drastičan pad koncentracije kisika, uglavnom oni s velikom površinom u odnosu na njihovu masu. Jedan od autora studije, paleoekolog Chenyi Tu, rekao je da geološki zapisi pokazuju da su oceani tijekom tog vremena izgubili puno kisika, a nekoliko vrsta koje su preživjele imale su tijela prilagođena za okruženja s niskim sadržajem kisika.

“Sumnjali smo na takav događaj, no da bismo ga dokazali, morali smo prikupiti ogromnu bazu podataka s dokazima”, rekla je koautorica studije Rachel Surprenant, također paleoekologinja s Kalifornijskog sveučilišta u Riversideu.

PHOTOS BY: Unsplash, / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.