dibbendu-koley-szk0enm7Lc8-unsplash

Otkrivena nova bolest ptica, a krivac smo svi mi: ‘Izgledaju normalno, ali unutra pate’

GREEN_300_listici_sredina

Imaju ožiljke u probavnom traktu

Bolest je povezana sa sve većim zagađenjem plastičnim otpadom diljem svijeta. Iako je proučavano samo jedno područje, znanstvenici smatraju da je bolest široko rasprostranjena upravo zbog količina otpada.

Otkrivena je nova bolest kod morskih ptica, plastikoza, koju uzrokuje progutana plastika. Kako su objavili znanstvenici Prirodoslovnog muzeja u Londonu, oboljele životinje imale su ožiljke u probavnom sustavu od progutanog plastičnog otpada. Riječ je o fibrozi izazvanoj plastikom kod divljih životinja, prenosi Guardian.

Ptica koja je progutala više plastike imala je više ožiljaka, a otkriveno je da i mlade ptice obolijevaju. Smatra se da im roditelji prenesu plastikozu prilikom hranjenja.

Znanstvenici su proučavali područje australskog otoka Lord Howe kako bi utvrdili povezanosti između progutane plastike i početnog dijela ptičjeg želuca. Došli su do zaključka da bolest može dovesti do postupnog propadanja žlijezda u tom dijelu probavnog trakta. Gubitak tih žlijezda može uzrokovati da ptice postanu neotporne na infekciju i parazite te može utjecati na njihovu sposobnost probave hrane i apsorbiranja nekih vitamina.

Pogođeno je više vrsta 

Ako progutaju mali komadić plastike, to može izazvati upalu probavnog trakta, a veće količine mogu dovesti i do smrti. S vremenom, upala uzrokuje stvaranje ožiljaka u tkivu što utječe na probavu, rast i preživljavanje. Alex Bond, glavni kustos zadužen za ptice u Prirodoslovnom muzeju, rekao je da ptice koje su oboljele od plastikoze izgledaju potpuno normalno, a iznutra se muče s velikim problemima.

“Ta je studija prva koja je proučavala tkivo želuca na ovaj način i pokazuje da konzumacija plastike može uzrokovati ozbiljnu štetu probavnom sustavu tih ptica”, dodao je.

Iako su znanstvenici proučavali samo jednu vrstu ptica u jednom dijelu svijeta, vjeruju da je pogođeno više vrsta. Kažu da je izlaganje svih organizma plastici neizbježno budući da zagađenje raste iz dana u dan.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.