Otkrivamo skriveni dragulj Dolomita: Jezero s bajkovitom legendom, čarobnim bojama i najljepšim zalascima sunca

GREEN_300_listici_sredina

Zapanjujući prizor Duginog jezera

Svaki ljubitelj prirode i planinarenja barem jednom treba posjetiti Dolomite. Ovaj dio Italije privlači turiste u svako doba godine. Popularna skijaška i hiking destinacija skriva predivne lokacije koje oduzimaju dah. Među glavnim atrakcijama ubrajaju se i brojna jezera, a definitivno najpoznatije je Lago di Braies.

Jezero Lago di Braies. pretežito zbog društvenih mreža, postalo je zadnjih godina toliko popularno da je uvedena regulacija i rezervacija parkinga u jeku sezone. Postoji čak i posebno Instagram mjesto čiji pristup za fotkanje se papreno naplaćuje. Fotografije ovog jezera postale su svojevrsni novi simbol Dolomita.

No, Dolomiti skrivaju i druga jezera koja podjednako, ako ne i više, plijene svojom ljepotom. Ona su redom manje popularna, a to ujedno znači da na tim lokacijama možete očekivati i manji broj turista.

Mi smo tijekom našeg road trip kroz Dolomite posjetili brojna jezera, no jedno mi se posebno urezalo u pamćenje. I dok Lago di Braies vrvi posjetiteljima te nudi “samo” stazu oko jezera, ovo jezero nudi i zanimljive planinarske staze.

U pitanju je Lago di Carezza, odnosno Karersee, koje nije možda veliko, no njegova boja, posebice uoči zalaska sunca, je pravi prizor iz bajke.

Ovo jezero je dugo 250 metara, a široko 125 metara. Dubina varira tijekom godine, a pretežito ovisi o količini otopljenog snijega, tako da može biti pet, ali i 20 metara. Nalazi se na 1.534 metra nadmorske visine podno moćne planine Latemar koja mu pruža posebnu draž. Lago di Carezza je poznato upravo zbog svoje boje koja se mijenja ovisno o dobu dana. Tijekom dana se presijava u zelenim i plavim nijansama, dok uoči zalaska sunca se obavija u tonove ljubičaste i crvene.

Oko nastanka njegove specifične boje drevni narod Ladin priča legendu o prelijepoj nimfi koja je živjela u jezeru, a često je znala boraviti na njegovoj površini i pjevati. Uočio ju je čarobnjak Masare koji je pokušao sve kako bi je uhvatio. Za savjet je obratio vještici Langwerdi koja mu je predložila da se preruši u trgovca nakitom te nimfu očara dragim kamenjem. Dotično kamenje je bilo posebno jer je bilo sačinjeno od duge.

Čarobnjak je svojom magijom stvorio drago kamenje koje je nimfu očaralo na prvi pogled. No, čarobnjak je bio toliko uzbuđen da se zaboravio prerušiti zbog čega ga je nimfa uočila te pobjegla. Čarobnjak je bio toliko bijesan da je razbio drago kamenje koje pada na dno Lago di Carezza te dan danas svjetluca svojim magičnim bojama. Jezero je zbog legende dobilo naziv “Lec de ergobando” što na ladinskom znači “Dugino jezero”.

Oko jezera postoji divna kružna staza koja nije nimalo zahtjevna i predstavlja ugodnu i nezaboravnu šetnju. No, ako ste, poput nas, zainteresirani da posjet jezeru kombinirate s planinarenjem, planina Latemar nudi brojne staze.

Među najzanimljivije se ubraja staza nazvana Latemar labirint. Prvim dijelom prolazi kroz šumu, da bi izbila podno velebnih stijena ove planine. Staza je svoj naziv dobila jer zapravo vodi kroz labirint gromada razlomljenih stijena planine Latemar. Većinom je staza netaknuta, no na dijelovima je čovjek pristup učinio jednostavnijim.

Moj savjet je da planinarski izlet složiš tako da zalazak sunca dočekaš upravo uz samo jezero. Tada su svi turisti otišli, vlada potpuni mir, a tko zna, ako budete posve tihi, možda prelijepa nimfa izađe na samu obalu jezera.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.