shifaaz-shamoon-okVXy9tG3KY-unsplash

Otkriće budućnosti: Proizvode vodu uz pomoć sunčeve svjetlosti, deset puta je jeftinija od one iz slavine

GREEN_300_listici_sredina

Desalinizator veličine aktovke

Prototip pasivnog alata za desalinizaciju na solarni pogon može proizvesti 4-6 litara čiste vode na sat. Rezultat je to američko-kineske suradnje znanstvenika koji su tako stvorili najjeftiniji i najbrži način za pročišćavanje morske vode.

Samo tri posto vode na Zemlji nije slano. Količina je to koja je, zajedno s tehnologijom, već omogućila ljudima da dosegnu gotovo osam milijardi populacije.
Nasuprot tome, 97 posto vode na Zemlji nije pitko.

Nastojeći iskoristiti taj beskrajni rezervoar potencijala, tim s MIT-a i šangajskog sveučilišta Jiao Tong razvio je desalinizator veličine aktovke koji koristi “termohalinsku” cirkulaciju sličnu onoj u samom oceanu.

Jeftinija od vode iz slavine

Termohalinsku cirkulaciju NASA opisuje kao “veliku oceansku pokretnu traku” i događa se kada voda u polarnim područjima postane slanija zbog isparavanja i otapanja morskog leda.

“Prvi put je moguće da voda, proizvedena sunčevom svjetlošću, bude još jeftinija od vode iz slavine”, rekao je Lenan Zhang, istraživač u Laboratoriju za istraživanje uređaja MIT-a. “Ovo otvara mogućnost solarne desalinizacije za rješavanje problema u stvarnom svijetu.”

Za obalne zajednice diljem svijeta s malo državnog novca i problemima s nedostatkom vode, proizvod ima velik potencijal. Sve komponente destilatora dizajnirane su za životni vijek od 10 godina.

PHOTOS BY: Jintong Gao and Zhenyuan Xu / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.