Otkazuju se utrke i skijaški aranžmani, staze sablazno kopne: Je li ovo kraj zimskog turizma?

GREEN_300_listici_sredina

Fotografije skijališta koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim

Sve i da niste ljubitelj snježnih sportova, u prvom redu skijanja, prizori koji dolaze s brojnih skijališta u regiji pa i samog Sljemena neće vas ostaviti ravnodušnima. Iznadprosječno topla zima ono je što nam se upravo događa, a snijega nema ni za lijek. Turistički se aranžmani otkazuju, a oni koji su uspjeli uhvatiti barem neku zasnježenu stazu više skijaju na rupama i zemlji, nego na bijelom pokrivaču. Dolazi li do drastične transformacije zimskog turizma?

Možete li ovog trenutka vjerovati kako smo došli do tragične situacije u kojoj smo mi odrasli postali generacije koje će uskoro djeci pričati da je u naše doba bilo snijega? Vani je praktički proljeće, a svega nas pet dana dijeli otkako smo zakoračili u novu godinu i prvi tjedan siječnja, poznatiji i kao “hrvatski tjedan”. Dani nove godine desetljećima su poznati po tome kako mnogi Hrvati odlaze na svoj tjedan skijanja. Nekad su to činili i na stazama u državi, koje su sada već dugo stvar prošlosti, a neki su baš kao i danas “potegnuli” do susjeda u regiji.

Međutim, prizori koji ovih dana stižu od tamo su sablazni. Mjesec je siječanj, a na poznatim skijališnim resortima u regiji pravo je proljeće. Možda je ugodno prošetati na 15 stupnjeva celzijevih u tanašnoj jaknici sa sunčanim naočalama, ali samo jedan pogled u kalendar vraća nas u stvarnost koja je nešto drugačija.

Staze koje su nekad okupljale sve one ljubitelje skijanja i one koji to tek postaju potpuno su kopne, a one na kojima se nazire ponešto snijega ozbiljno ugrožavaju sigurnost skijaša – pune su rupa, zemlje i kamenja. “Mogli smo skijati samo po obilježenom dijelu staze, po srednjem dijelu, ostatak je bio u smeđim mrljama od zemlje”, otkrila nam je jedna domaća turistkinja koja se ovih dana vratila sa skijanja u slovenskoj Kranjskoj gori. Kaže kako je dio staza otvoren za skijaše, međutim količina turista koja se na njima nalaze, ozbiljno ugrožava sigurnost svih na stazama, a od topline i mase ljudi, staze su u katastrofalnom stanju.

I dok neki uspijevaju naći komadić “snježnog raja” pa makar i u rupama, neki svoje aranžmane naprosto moraju otkazivati jer prizori sa skijaških resorta kao što je bosanska Bjelašnica i Jahorina, pa i srpski Kopaonik rastužuju i one koji ne prakticiraju ovaj sport. Staze su u potpunosti bez snijega, a temperature u zraku ne dopuštaju ni umjetnom zasnježivanju da se zadrži na tlu.

Sve je ovo dovoljni alarm za uzbunu, ali i dokaz kako već sada živimo klimatske promjene te kako su zimske radosti postale čežnja i samo lijepa uspomena s fotografija. U razgovoru za Green.hr meteorologinja i televizijska urednica Tea Blažević otkrila nam je kako je teško predviđati prognoze na naredne godine, no naglašava kako će promjena itekako biti, odnosno već ih osjećamo.

“Teško je davati sigurne prognoze hoćemo li trajno ostati bez snijega ili ne, ali u svakom slučaju ono čemu svjedočimo je porast temperature od 1.1 stupanj u odnosu na predindustrijsko razdoblje i kako sada stvari stoje, mi ne smanjujemo ni emisije, ni koncentracije stakleničkih plinova i ono što će se događati je očito da će ta temperatura globalno i dalje nastaviti rasti”, otkrila je te dodala kako u skladu s takvom situacijom sada imamo iznadprosječno tople zime.

“Dugoročne prognoze za ovu zimu bile su i ranije da će ovo biti iznadprosječno topla zima, a ono što mi možemo očekivati je da će se nastaviti taj trend u kojima će biti sve manje dana sa snijegom. Snijega će i dalje biti, ali takvih dana će biti sve manje”, objašnjava nam Blažević koja tvrdi kako bi do nešto hladnijeg vremena moglo doći idućeg tjedna, no snijega u gorju bit će tek u “dekorativnim” količinama.

Kako u ovim trenutcima pomiriti turistički sektor? “Oni bi se već u ovom trenutku trebali početi prilagođavati na ovu situaciju. Za zimski turizam bi to moglo značiti da će se skijati samo na višim nadmorskim visinama. Dakle, kako će se snježna granica pomicati sve više, tako će se i skijaški turizam odvijati u višem gorju. Ako će snijega biti samo na vrhovima planina, samo tamo će se moći skijati ukoliko se želi izbjeći ono što se ovih dana događa, a to je otkazivanje aranžmana, staze koje nemaju snijega i u konačnici gubitci”, tvrdi Tea Blažević.

Meteorologinja naglašava kako je nužna prilagodba turističkog sektora općenito s obzirom na klimatske promjene. “Tu se podrazumijeva ne samo skijanje, već i ljetni turizam jer jednostavno turisti neće uskoro htjeti dolaziti kod nas usred sezone jer će im to biti preopasno i prevruće od količine toplinskih valova. Jednostavno doći će do izražaja predsezona i postsezona, a skijanje će se odvijati samo tamo gdje postoji naznaka da će biti snijega i naprosto ćemo se morat tome prilagođavati”, zaključuje Blažević.

PHOTOS BY: Privatni album, Jahorina live cam, Kopaonik live cam, Unsplash, Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.