dhaya-eddine-bentaleb-ohNmlM6_fo8-unsplash

Europu očekuje neuobičajeno topla zima

GREEN_300_listici_sredina

Nagli pad temperatura tek u prosincu

S vrtoglavim porastom cijena energije, toplija zima mogla bi smanjiti pritisak na energetske institucije, poduzeća i kućanstva u EU-u.

Prošlog tjedna Copernicus Climate Change Service objavio je dugoročnu prognozu za zimu u Europi, tvrdeći da bi se kontinent mogao suočiti s naglim padom temperatura oko prosinca, ali da će općenito biti neuobičajeno topla zima.

Kako temperature počinju padati na starom kontinentu, vrijeme postaje važan čimbenik politike i gospodarstva. Uzimajući u obzir da grijanje čini oko 50% potrošnje energije u bloku, toplija zima mogla bi ići u korist Europskoj uniji zbog moguće nestašice energije. Države članice su se dogovorile o smanjenju potrošnje energije od 15% i žure da popune kapacitete za skladištenje plina prije roka. Više temperature, međutim, dobra su vijest za kućanstva i poduzeća jer bi kreatorima politika mogle omogućiti izbjegavanje racionalizacije energije.

Jedna vrlo važna stvar koju treba imati na umu kada se razmatraju podaci srednjoročnih prognoza je da se one razlikuju od onih kratkoročnih. Iako moderni klimatski modeli i prikupljanje podataka, kao i računalstvo, dopuštaju zapanjujuće precizna predviđanja za sljedeća četiri dana, uvijek postoji određena granica pogreške.

Međutim, kada govorimo o dužim predviđanjima i sezonskim prognozama, treba gledati širu sliku i razmotriti različite skupove podataka kako bi došli do zaključka o prosječnim temperaturama i trendovima, umjesto konkretnih brojki. Kako javlja Associated France Press, Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus, modeli daju najbolje moguće informacije za usmjeravanje naših odluka.

Služba za klimatske promjene Copernicus proizvodi sezonske prognoze za Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF). Prema Buontempu, od kasne jeseni do rane zime Europa bi mogla doživjeti takozvanu “blok situaciju”. Blok je vremenski pojam koji označava stabilne uvjete, često bez vjetra popraćene niskim temperaturama. Stručnjaci tvrde da postoji velika vjerojatnost da se to dogodi tijekom prosinca.

Sve u svemu, očekuju da će zima biti iznadprosječno visoka zbog globalnog vremenskog fenomena La Niña, što znači niže površinske temperature u središnjem i istočnom ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana. Buontempo je objasnio da tijekom godina La Niñe, drugi dio europske zime ima tendenciju biti u skladu sa zapadnim vjetrovima, što znači toplo i vlažno vrijeme. Služba za klimatske promjene Copernicus također je rekla da će ažurirati svoju prognozu sljedeći mjesec sa sigurnijim podacima.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.