Osim voća i povrća, ova farma uzgaja i insekte kao zamjenu za pesticide

GREEN_300_listici_sredina

Zbog sve veće potražnje

Bumbari, ose i razne druge bube žive slobodno i sretno u jedinstvenom "rasadniku za insekte“ u Bretanji u Francuskoj. Međutim, ovi insekti imaju i vrlo važne zadatke - bore se protiv štetnika tijekom poljoprivrednog procesa i pomažu u poticanju oprašivanja.

Idiličan život insekata odvija se u sklopu farme najvećeg francuskog uzgajivača rajčice, zadruga Saveol. Farma surađuje sa 126 proizvođača i poznata je po svojim usjevima bez pesticida. Rastuća potražnja potrošača za proizvodima koji su tretirani bez pesticida pojavila se kao odgovor na zabrinutost zbog utjecaja jakih kemikalija na ljude i okoliš.

Farma kukaca otvorila se 1983. godine, u blizini Bresta u Francuskoj. No i danas je Saveol jedini europski proizvođač koji je integrirao uzgoj pomoćnih insekata. Oni mogu kontrolirati štetne vrste poput bijelih mušica koje kruže oko biljaka koje rastu, a bumbari osiguravaju učinkovito oprašivanje na čisto organski način.

Iako se velika većina rajčice u Bretanji uzgaja u staklenicima, oni ne ispunjavaju uvjete za organsku oznaku koja zahtijeva uzgoj biljaka pod prirodnim uvjetima u zemlji. To je potaknulo Saveol da se udruži s drugim zadrugama prije dvije godine, Sicom i Solarennom, kako bi promovirali svoju ponudu bez pesticida.

Prema francuskom Ministarstvu poljoprivrede, upotreba insekata od strane francuskih poljoprivrednika je porasla. Regulator je odobrio 330 vrsta kao tretmane biljnih štetnika u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na 257 u 2015. godini. Kako se potražnja povećava, zadruga planira dodati 2100 četvornih metara na svoju farmu insekata do kraja 2021. godine.

Osim što na farmi posjetitelji mogu kupiti svježe voće i povrće, idealno je mjesto za ugodan obiteljski izlet. Posjetitelji mogu “upoznati” razne insekte i saznati više o njihovoj važnoj ulozi kroz edukativno putovanje koje je jednako zabavno i za djecu i za odrasle.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.