291862520_731948891469915_7360752567739226706_n

Oni su poljoprivredni vizionari koji su oduševili Hrvatsku

GREEN_300_listici_sredina

Završila je još jedna sezona emisije Dulum zemlje

U utorak je završila i posljednja epizoda nove sezone emisije Dulum zemlje koja se emitirala na HRT-u. Gledateljima su ispričali deset priča o zanimljivim i inspirativnim poljoprivrednicima i ekološkim proizvođačima. Evo tko stoji iza kamere.

Brankica Borović sa svojim je suprugom Paolom doselila iz Rima u selo Radučić, gdje uzgajaju smilje i proizvode prirodnu kozmetiku. Domagoj Vida sa svojim je prijateljima iz djetinjstva pokrenuo uzgoj slavonskih svinja za koji kažu da je ekološki. Radišna obitelj Kalić posadila je industrijsku konoplju, Ipše ekološki proizvode jedno od najboljih maslinovih ulja na cijelom svijetu, Ivan na zagorskim brdima uzgaja egzotično voće, a Anita sama pravi ekološki sir…

Domagoj Vida s prijateljima je pokrenuo uzgoj slavonske crne svinje.

Sve su to inspirativne priče hrvatskih poljoprivrednika i ekoloških proizvođača koji su svoj put prema uspjehu ispričali ekipi koja stoji iza emisije Dulum zemlje koja se proteklih tjedana prikazivala na HRT-u.

Oduševili gledatelje 

Ovaj uspješni serijal do sada je gledatelje odveo u Gorski kotar, Dalmaciju, Slavoniju, Istru i Hrvatsko zagorje i na primjerima pojedinaca pokazao da se u Hrvatskoj može uspjeti. Riječ je o drugoj sezoni autora Filip Filkovića Philatza i Tomislava Krnića te producentice Tamare Babun iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, a koju su gledatelji obožavali pratiti iz tjedna u tjedan. Uigrana je to ekipa koja iza sebe ima velike televizijske, kazališne, snimateljske i produkcijske projekte.

Tomislav Krnić slobodni je snimatelj i redatelj kojeg inspirira život, a mnoge ideje za projekte, inspiraciju i ljepote života otkriva planinareći i putujući.

„Kao redatelja ovog projekta, preplavljuju me emocije kada razmišljam o putu koji smo prošli da bismo ovu seriju oživjeli. Od početne ideje do konačnog proizvoda, bio je to proces pun ljubavi koji je zahtijevao predanost, strast i naporan rad svih uključenih. Ovaj serijal služi za inspiriranje i motiviranje publike, posebno onih koji su zainteresirani za karijeru u poljoprivredi ili koji su strastveni oko održivosti i okoliša. Predstavljajući pozitivne i relativne uzore i pokazujući utjecaj koji ova vrsta rada može imati na zajednice i okoliš, serija služi kao izvor inspiracije i ohrabrenja za gledatelje. Ona istovremeno spaja ljude, ne radi diobe i podjele“, kazao je ranije redatelj Filip Filković Philatz.

Redatelj Filip Filković Philatz vješto spaja modernu i umjetničku kulturu u svemu što radi.

Posebnu je pažnju usmjerio na edukaciju, kako osobnu, tako i na edukaciju publike. Istaknuo je da je obrazovna vrijednost emisije višestruka, obuhvaća činjenične informacije o industriji, ali i apstraktnije teme, kao što su inspiracija, motivacija i odlučnost, odnosno, sve ono što čovjeka čini čovjekom.

Tamara Babun stoji iza produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, koju je osnovala 2017. godine nakon više od desetljeća profesionalnog iskustva na filmu, televiziji i u kazalištu.
‘Moraš biti hrabar’ 

Svi njihovi sugovornici poljoprivredni su vizionari. Zasukali su rukave i u svojoj zemlji odlučili pokrenuti posao. U početku nikome od njih nije bilo jednostavno, ali nikada nisu odustajali i danas su stoga najbolji u svojim područjima. U emisiji Dulum zemlje potpuno su ogolili svoju dušu, govorili o svemu što ih je na njihovom putu kočilo, ali i što ih je motiviralo i tko je uz njih bio od prve ideje, prvog sira, prve voćke i prve kapljice ulja.

“Ljubav je suština i esencija, kao kada izvlačiš eterično ulje iz smilja, to je suština svega”, rekla je Brankica Borović, poljoprivrednica iz Radučića.

“U životu moraš biti hrabar, imati vjeru da radiš pravu stvar, imati ljubav prema onome što radiš i dati da bi dobio“, stav je svih sugovornika.

Njihove priče dostupne su na online platformi HRTi, gdje ih možete pogledati ako ste ih slučajno propustili.

 

 

 

 

PHOTOS BY: HRT, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.