404974825_737175018447630_4488026184819192204_n

Objavljena mapa Europe s kritičnim točkama: Karta Hrvatske je posebno označena

GREEN_300_listici_sredina

Objavila Europska komisija

Crvene točke na karti koju je objavila Europska komisija prikazuju upozorenje na promjenu klime. No, koncentracija tih crvenih točaka najgušća je na području Hrvatske.

“2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje – površine veličine Cipra. S njima, mnoge šume. Ne možemo si dopustiti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti”, napisali su u opisu fotografije na službenom profilu Europske komisije.

 

Pri tome ističu da šumski požari, suša i drugi pritisci prijete budućnosti bioraznolikosti.

“Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u. Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu @CopernicusEU i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma”, stoji u objavi.

PHOTOS BY: Instagram/Europska komisija / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.