Kako piše Turistička zajednica grada Jaterbarskog, upravo ekološki pristup budućnost je Plešivice, ali i ostalih vinskih regija, jer se on okreće “iskrenim” vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši. U prijelaznom su razdoblju za stjecanje ovog certifikata i vinarije Tomac&Bajda, Korak, Šember i Ciban, čime plešivički vinari pokazuju da itekako idu u korak s vremenom, ali i ispred njega.
Na obroncima pitome Plešivice obitelj uzgaja brojne sorte vinove loze na ukupno četiri hektara vinograda. Kada se zbroji trud, muka, veselje i život na gospodarstvu Tomac, izgleda da je najvažnije imati puno ljubavi za nasade i podrume, jer kako bi se inače mogli dostići vrhunski rezultati. Osim stručnog vođenja degustacije i razgledavanja podruma, na domaćinstvu možete uživati u pogledu i rustikalnoj, obnovljenoj kući.
Talijanski biodinamičar i enolog Michele Lorenzetti Tomce je uveo u svijet biodinamike, koja poput ekološke poljoprivrede koristi samo prirodna sredstva, ali k tome detaljno prati prirodna zbivanja. Obitelj Tomac u jesen ulazi i u prijelazno razdoblje za njemački Demeter certifikat koji je podvrgnuti strožim kriterijima od – kontroliranoga eko uzgoja.
Obitelj Tomac već je dva puta ove godine prezentirala biodinamička vina i Plešivicu i to na najvećem sajmu biodinamičkih vina Raw wine održanom u New Yorku, a potom i u Londonu te je pozvana i na prezentaciju svojih proizvoda u Berlinu. Ekološki certifikat izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a put do stjecanja ove oznake je zahtjevan, no u konačnici potvrđuje kvalitetu i posvećenost proizvođača.