kivi

Novo istraživanje otkrilo: Jedenje ovog voća može podići raspoloženje u samo četiri dana

GREEN_300_listici_sredina

Visok udio vitamina C

Iako djeluje obično, voćka kvi bogata je vitaminom C i ima velike dobrobiti za zdravlje.

Iako jedna engleska poslovica kaže „An apple a day keeps the doctor away“ (Jedna jabuka na dan drži vas podalje od doktora) čini se da bi ipak trebalo jesti svaki dan – kivi.

Tim sa Sveučilišta Otago proveo je osmotjedno prehrambeno istraživanje na 155 odraslih osoba s niskim sadržajem vitamina C. Sudionici su uzimali ili dodatak vitamina C, placebo ili dva kivija dnevno, a zatim su putem anketa izvještavali o vitalnosti, raspoloženju, kvaliteti sna i tjelesnoj aktivnosti. Rezultati, objavljeni u časopisu British Journal of Nutrition, pokazali su da su kivi poboljšali vitalnost i raspoloženje u roku od četiri dana, pri čemu je učinak vrhunac dostigao oko 14-16 dana. Dodaci vitamina C, s druge strane, marginalno su poboljšali raspoloženje do 12. dana.

Glavni autor dr. Ben Fletcher dodao je: ‘Ovo nam pomaže shvatiti da ono što jedemo može relativno brzo utjecati na naše osjećaje.’

Koji su zdravstveni benefiti kivija?

Voće je dio zdrave prehrane, a kivi nudi nekoliko zdravstvenih prednosti. Na primjer, kivi može pomoći u funkciji probavnog sustava i poboljšanju razine šećera i lipida u krvi. Sadrži vlakna, kalij i vitamin E, te prilično visok udio vitamina C. Vitamin C je ključni nutrijent koji pomaže u funkciji imunološkog sustava i zacjeljivanju rana. Prethodna istraživanja sugeriraju da dodaci vitamina C i voće bogato vitaminom C mogu pomoći u podizanju raspoloženja.

Studija ukazuje na važnost uključivanja vitamina C u prehrambeni obrazac i kako ovaj nutrijent može koristiti mentalnom zdravlju. Također sugerira da korist može biti najizraženija kada se dobiva iz cjelovitih izvora hrane. „Ovaj pokus ističe ključnu razliku između vitamina temeljenih na hrani i onih iz sintetičkih izvora“, rekao je Rick Miller, nesudjelujući autor studije, registrirani nutricionist.

Osim što je bogat vitaminom C, kivi je izvrstan izvor vlakana, što pridonosi zdravlju probavnog sustava, potiče osjećaj sitosti te pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi. Također, kivi sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju upalnih procesa u tijelu. Ova sočna voćka također pruža značajnu količinu vitamina K, E i folne kiseline, pridonoseći cjelokupnom zdravlju kostiju, kože i krvnih žila. Sve ove blagodati čine kivi izvrsnim dodatkom uravnoteženoj prehrani.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.