ICSE Science Factory

Novi projekt za učenike: Dobit će znanje iz područja primjene tehnologije, održivosti i zdravlja

GREEN_300_listici_sredina

Projekt ICSE Science Factory

Učenici će dobiti mogućnost surađivati sa stručnjacima, znanstvenicima i lokalnom zajednicom kako bi razvili pristupe rješavanju relevantnih problema.

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva te Hrvatsko matematičko društvo provode projekt ICSE Science Factory kojem je cilj odgovoriti na potrebu za povećanjem broja znanstvenika i znanstveno pismenih građana unutar Europske unije. Projekt je financiran od strane Europske unije kroz program Obzor (Horizon), a uz partnere iz Hrvatske provode ga i timovi iz Njemačke, Portugala, Turske i Cipra. Čitava inicijativa povezivanja škola s lokalnim zajednicama predvođena je od strane International Centre for STEM Education (ICSE) iz Freiburga, koji na sličnim projektima okuplja partnere iz 17 europskih zemalja.

U svijetu koji se brzo mijenja postalo je nužno biti znanstveno obrazovan, razumjeti osnovne fenomene i znanstvene postupke, biti u mogućnosti uključiti se u znanstveni dijalog i imati povjerenja u ulogu znanosti u rješavanju suvremenih problema. Glavni cilj projekta je oformiti platformu koja će okupljati škole, fakultete, pružatelje neformalnog obrazovanja, poduzeća i članove lokalne zajednice i uprave, a sve u svrhu otvaranja škola prema zajednici. Ideja otvorenog školovanja je povezivanje različitih članova društva: pojedinaca, poduzeća, znanstvenika, itd. u zajedničkoj misiji kreiranja kvalitetnijeg STEM obrazovanja.

Učenici, koji su nositelji aktivnosti otvorenog školovanja, dobit će mogućnost surađivati sa stručnjacima, znanstvenicima i lokalnom zajednicom kako bi razvili pristupe rješavanju relevantnih problema iz područja primjene tehnologije, održivosti i zdravlja. Aktivnosti koordiniraju timovi s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (doc. dr. sc. Matija Bašić, prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš i Matea Dvoršćak), s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić, izv. prof. dr. sc. Matko Orsag, izv. prof. dr. sc. Dario Bojanjac i Liljana Puškar) te iz Hrvatskog matematičkog društva (prof. dr. sc. Vesna Županović, Petra Vidović i Renata Svedrec).

Više nam je o aktivnostima projekta kazala prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta:

„U fokusu ovog projekta je njegovanje cjeloživotnog znanstvenog obrazovanja za sve građane. Učenje se odvija na lokalnoj razini kroz aktivnosti koje demonstriraju važnost znanosti u suočavanju s izazovima iz stvarnog života i čine učenje jače povezano s iskustvom pojedinca. Krajem 2023. godine započeli smo s provođenjem projektnih aktivnosti, te smo proveli prve lokalne skupove kojima je cilj povezivanje različitih dionika te razmjena znanja i ideja. Učenici osnovnih i srednjih škola sudjelovali su na znanstvenim radionicama u kojima su otkrivali vezu između matematike i ljudskog tijela, istraživali ulogu robota pri uzgoju biljaka i promišljali o odgovornom korištenju električne energije u kućanstvima. U 2024. godini započinjemo s projektnim aktivnostima koje će uz potporu zajednice provoditi škole i organizacijom interaktivnih susreta znanstvenika i učenika s ciljem poticanja mladih na karijere u znanosti.“

„U ICSE Science Factory platformu se već službeno uključilo 9 škola, 7 organizacija iz lokalnih zajednica i uprava, kao i 7 poduzeća s područja Zagreba, Samobora, Svete Nedelje, Čakovca i Dugog otoka“ kazao je doc.dr.sc. Matija Bašić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

„U nadolazećem periodu očekujemo povećanje broja škola uključenih u aktivnosti projekta, ali također pozivamo poduzeća ili pojedince koji se bave STEM-om, a žele sudjelovati u stvaranju kvalitetnih prilika za STEM obrazovanje mladih, da se uključe u projekt“ nadodao je Bašić ističući kako u ovakvom konceptu svoje mjesto imaju svi članovi zajednice koji se prepoznaju u društveno-korisnom djelovanju i žele podržati obrazovanje mladih.

PHOTOS BY: Profimedia.hr, Unsplash.com, Pexels.com, Pixabay.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.