znakovni naslovna

Nove ideje: Od sada će se o ekološkim temama moći razgovarati i na znakovnom jeziku

GREEN_300_listici_sredina

Postoji i online rječnik

Britanski znanstvenici i korisnici znakovnog jezika osmislili su nove znakove za stakleničke plinove, ugljični otisak i više od 200 drugih ekoloških pojmova u nadi da će olakšati komunikaciju o klimi i biološkoj raznolikosti osobama s oštećenjem sluha.

Znanstvenici i korisnici znakovnog jezika iz Kraljevskog društva i Škotskog centra za senzorne poremećaje, kako prenosi The Guardian, zajedno su osmislili znakove za najčešće ekološke pojmove kako bi omogućili lakšu komunikaciju o ekološkim temama, ali i osvještavanje te pristup najnovijim informacijama na temu klimatskih promjena. Prvih 200 znakova tematski je obuhvaćalo biološku raznolikost, ekosustave, onečišćenje i fizičko okruženje.

Na primjer, za znak “stakleničke plinove”, korisnici znakovnog jezika  trebali bi gestikulirati “kružno objema rukama, što predstavlja plinove, a potom staviti lijevu ruku u vodoravni položaj i pomaknuti desnu ruku prema dolje, s uperenim kažiprstom, a potom natrag prema lijevoj ruci, kako bi pokazali kako se sunčeva svjetlost reflektira na površini Zemlje”, stoji u njihovu objašnjenju

Tim znanstvenika prvo je izdvojio riječi vezane uz biološku raznolikost, fizičko okruženje i onečišćenje iz GCSE-a i A-level kurseva, koje su potom pregledali ekolozi i predložili kao znakove.

znakovni jezik o klimatskim promjenama

Do kraja projekta, tim planira razviti znakove za više od 400 ekoloških pojmova. Posljednjih 200 znakova tematski će pokrivati energiju, održivost i utjecaj promjene okoliša na ljude, uključujući pojmove globalnog zatopljenja, ugljične neutralnosti i krčenja šuma.

Dr. Audrey Cameron, koordinatorica projekta na Sveučilištu u Edinburghu, rekla je da će znakovi omogućiti korisnicima s oštećenjme sluha da sudjeluju “u razgovoru o trenutnim prijetnjama biološkoj raznolikosti i okolišu”. Rječnik bi im omogućio sudjelovanje na globalnim summitima o klimi i biološkoj raznolikosti te sudjelovanje u raspravama.

Prof. Jeremy Sanders, predsjednik Odbora za raznolikost i inkluziju Kraljevskog društva, rekao je da su znakovi imali cilj “inspirirati i osnažiti sljedeću generaciju studenata koji koriste znakovni jezik i omogućiti znanstvenicima da podijele svoj rad s javnošću”.

Neki od pojmova na znakovnom jeziku

Ugljični otisak: Lijeva ruka u obliku slova C s prstima desne ruke udaljenim od lijeve ruke kako bi podsjećalo na ispuštanje ugljika u okoliš.

Staklenički plinovi: Kružna gestikulacija objema rukama kako bi se predočili plinove, zatim se lijeva ruka postavlja u vodoravni položaj, a desna ruka spušta dolje, s uperenim kažiprstom, potom se vraća  prema lijevoj ruci kako bi se pokazala refleksija sunčeve svjetlosti na površini Zemlje.

Mesojedi: Prsti kao dva šiljasta zuba.

Biljojedi: Obje zatvorene šake, jedna do druge, dlanovi okrenuti prema gore, šake se dotiču zglobovima prstiju i pomičuu kružnom pokretu.

Svejedi: Znak za “mesojede” + znak za “biljojede”

Prirodna selekcija: Dva uperena kažiprsta idu prema naprijed, a desna ruka, s uperenim kažiprstom, “padne”, lijevi upereni kažiprst i dalje ostaje uspravan i kreće se prema naprijed.

Ostale pojmove možete pronaći na online rječniku znakovnok jezika.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.