40c77113-cc6e-47ae-8749-a22aab8f002b-1

Nova pomoć za poljoprivrednike u Slavoniji: Otvoren je distribucijski centar

GREEN_300_listici_sredina

Slijedi objava javnog natječaja

Za ekološku proizvodnju osigurano je sedam rashladnih komora kapaciteta 690 tona. Tako će poljoprivrednici svoje voće i povrće moći skladištiti te prodavati u najpovoljnijem trenutku.

Poljoprivrednici iz Slavonije uz pomoć novih hladnjača moći će biti konkurentniji na tržištu. Naime, na površini većoj od osam tisuća četvornih metara otvoren je Regionalni distribucijski centar (RDC) Osječko-baranjske županije za voće i povrće. To će poljoprivrednicima omogućiti da svoje proizvode skladište i sačuvaju dok cijena na tržištu ne bude viša.

Ukupni kapacitet hladnjače iznosi čak 3228 tona, a raspoređen je u 29 rashladnih komora. Od toga je za ekološku proizvodnju osigurano sedam komora kapaciteta 690 tona, za konvencionalnu proizvodnju 16 rashladnih komora kapaciteta 2220 tona, a šest komora, kapaciteta 318 tona, namijenjeno je za transport sortirane i upakirane robe.

Centar trenutno zapošljava pet osoba, a zgrada je projektirana po načelu održive gradnje, zaštite okoliša te korištenja obnovljivih izvora energije. Postavljena je i solarna elektrana jačine 25o kW.

Na otvaranju i Andrej Plenković 

Ovako će poljoprivrednici iz sektora za voće i povrće svoje proizvode moći prodavati u najpovoljnijem trenutku, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je bio na otvaranju.

“Poljoprivreda je strateška gospodarska grana svake zemlje pa tako i Hrvatske, jer se ne odnosi samo na proizvodnju hrane nego ima ključnu ulogu u oblikovanju ruralnog prostora i zadržavanje stanovništva na tim područjima”, poručio je Plenković.
.

Istaknuo je pritom da je Vlada svjesna izazova s kojima se suočavaju poljoprivrednici te da će im pomagati kroz niz mjera za modernizaciju poljoprivredne infrastrukture, povećanje kvalitete hrane, ali i jačanje konkurentnosti hrvatskih proizvođača.

‘Ne možemo bez ove županije’ 

Na otvaranju je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je kazala da je RDC prilika za sve hrvatske poljoprivrednike da se udruže i stvaraju dodatnu vrijednost, ali i da dio površina odvoje za ekološku proizvodnju. Ujedno je najavila da će u ožujku početi novi program edukacije proizvođača koji se budu željeli udružiti u proizvođačke organizacije i koristiti takvu infrastrukturu, koja je za njih i napravljena.

Izgradnja RDC-a, srpanj, 2021.
Izgradnja RDC-a, svibanj, 2022.

U Osječko-baranjskoj županiji proizvodi se 31 posto hrvatske pšenice, 20 posto kukuruza, 26 posto ječma, 46 posto suncokreta, 38 posto raži te 31 posto mlijeka. Iz toga slijedi da Hrvatska ne može razvijati poljoprivredu bez ove županije, poručila je ministrica.

Sada slijedi objava javnog natječaja putem kojeg će RDC dobiti prve korisnike. Kako je za Agroklub potvrdio direktor Alen Mamić, natječaj će biti objavljen idući mjesec, a prednost će imati proizvođačke organizacije. Kada je u pitanju cijena, ona zasad nije poznata jer su s 1. ožujka najavljena brojna poskupljenja.

PHOTOS BY: Grad Osijek, RDC OBŽ / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.