markus-spiske-d4SLJNrU4rs-unsplash

Nova europska kriza bit će zbog – vode!

GREEN_300_listici_sredina

Prijeti li nam nestašica?

Iako bi vlažni vremenski uvjeti u nadolazećim tjednima mogli obnoviti površinski sloj tla i pomoći poljoprivredi, čak ni kišno proljeće ne može popraviti tekući deficit podzemnih voda u Europi, upozoravaju stručnjaci.

Dostupnost vode u Europi je sve nesigurnija budući da kontinent od 2018. godine pati od teških suša koje pogađaju šire područje, a temperature se ne snižavaju, pokazala je nova znanstvena studija, a piše Politico.

Konkretnije, vodostaj najveće talijanske rijeke, Po, već je na razini na kojoj je bio u lipnju prošle godine, dok je ključno akumulacijsko jezero u Kataloniji gotovo presušilo, a problemi s vodom izazivali su sukobe u Francuskoj.

Iako bi vlažni vremenski uvjeti u nadolazećim tjednima mogli obnoviti površinski sloj tla i pomoći poljoprivredi, čak ni kišno proljeće ne može popraviti tekući deficit podzemnih voda u Europi, upozoravaju stručnjaci.

“Prije nekoliko godina rekao bih da imamo dovoljno vode u Europi. Sada se čini da bismo mogli imati problema”, rekao je glavni autor navedene studije Torsten Mayer-Gürr.

Oboreni rekordi

S obzirom na sve više temperature te najavljene prognoze da će ovo ljeto oboriti temperaturne rekorde, politike europskih vlasti sve se više okreću na rješavanje problema suše.

To će, prema riječima španjolskog premijera Pedra Sancheza, “biti jedna od središnjih političkih i teritorijalnih rasprava u našoj zemlji u nadolazećim godinama”.

Nakon što je ljeto 2022. godine oborilo sve temperaturne rekorde, zimski period nije puno pomogao poljoprivrednim površinama diljem Europe. Naime, u mnogim je regijama bilo malo kiše ili snijega.

Teški uvjeti

Francuska, u kojoj kiša nije pala više od 30 uzastopnih dana u siječnju i veljači, iskusila je najsušu zimu u posljednjih 60 godina. Situacija nije ništa bolja ni u susjednoj Italiji. Naime, talijanska istraživačka zaklada CIMA ustanovila je smanjenje snježnih oborina za 64 posto do sredine travnja.

Izvješće španjolske udruge poljoprivrednika COAG navodi da ove godine neke žitarice moraju “otpisati” u četiri regije. Paralelno, vodostaj jezera Sau sjeverno od Barcelone pao je toliko nisko da su vlasti odlučile ukloniti ribu kako bi spriječile njezino umiranje i kontaminaciju vode. Diljem Katalonije rezervoari su u travnju bili na samo 27 posto kapaciteta. Za sljedeći tjedan u Španjolskoj je najavljen rani toplinski val.

Klimatske promjene 

Istraživanja pokazuju da čak i da razine oborina ostanu iste, klimatske promjene smanjit će dostupnost vode diljem Europe.
Rastuće temperature zasigurno će dodatno opteretiti opskrbu vodom u Europi.

Kako je za Politico objasnio Fred Hattermann, hidrolog s Instituta za istraživanje utjecaja klime u Potsdamu, postoje tri načina kojima globalno zatopljenje čini kontinent sušim. Prvo, što više raste temperatura, to će više vode ispariti. “Samo ovo ga čini sušim. U osnovi, morali bismo imati stalan porast padalina kako bismo kompenzirali povećanje isparavanja”, rekao je.

Drugo, klimatske promjene slabe europsku mlaznu struju, što znači da se sustavi tlaka zraka mogu zaglaviti, stvarajući produljena razdoblja vrućih, suhih uvjeta, kao što je bio slučaj prošle godine,  ili pak dugotrajne obilne kiše, kao što je bio slučaj tijekom smrtonosnih poplava 2021. godine.
I kao treće, europski ledenjaci i snježni pokrivač ubrzano se smanjuju zbog rastućih temperaturama – ostavljajući glavne rijeke poput Rajne, Dunava, Rone ili Poa bez vitalne opskrbe vodom, objasnio je Hattermann.

U međuvremenu, upravljanje vodom – i odlučivanje o tome tko joj može pristupiti – pretvara se u političko pitanje diljem kontinenta.

Prošlog su ljeta u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji uvedena ograničenja korištenja vode, a postavljena su pitanja o prioritetu korištenja vode za turističku infrastrukturu, velika industrijska postrojenja i poljoprivredu.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.