General view over the ski track with only a few patches of snow on Bjelasnica mountain near Sarajevo, Bosnia, Wednesday, Jan. 4, 2023. (AP Photo/Armin Durgut)

Klimatske promjene sve vidljivije: Ovo je druga najtoplija zima u povijesti

GREEN_300_listici_sredina

Novi temperaturni rekordi ove zime

Prema podatcima koje je objavila Služba za klimatske promjene EU Copernicus, prosječna temperatura u Europi od prosinca do veljače bila je 1,4 Celzijeva stupnja iznad prosjeka.

Ova zima u Europi bila je druga najtoplija od kada postoje mjerenja, dok se paralelno klimatske promjene nastavljaju intenzivirati.Globalno je ovogodišnja veljača bila peta najtoplija od kada postoje mjerenja, prema Copernicusu.

Prema podatcima koje je objavila Služba za klimatske promjene EU Copernicus, prosječna temperatura u Europi od prosinca do veljače bila je 1,4 Celzijeva stupnja iznad prosjeka. To je druga najtoplija zima u Europi ikada zabilježena, toplija je bila samo ona s 2019. na 2020. godinu, javlja Reuters.

Temperaturni rekordi

Najveći zimski toplinski val Europu je pogodio krajem prosinca i početkom siječnja. Rekordne temperature za to razdoblje zabilježene su u brojnim zemljama. Zbog nedostatka snijega brojna su skijališta bila prisilno zatvorena.

Zima nije pokazala zube

Europska komisija priopćila je već 2. siječnja da je oboreno stotine temperaturnih rekorda diljem kontinenta, uključujući švicarski grad Altdorf, u kojemu je zabilježeno čak 19,2 Celzijeva stupnja, srušivši tako rekord iz 1864. godine. Posebno visoke temperature bile su i u istočnoj Europi i nordijskim zemljama.

“Veći dio Europe imao je iznadprosječne temperature zraka, posebice sjeverna Norveška i Švedska, kao i (norveška regija) Svalbard”, dodala je služba EU-a.

Zima u Europi

Dok su ukupne temperature u Europi bile iznad norme, neke su regije bile ispod prosjeka, uključujući dijelove Rusije i Grenlanda. Znanstvenici kažu da zime u Europi postaju sve toplije kao rezultat porasta globalnih temperatura, zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

Paralelno, neobično blaga zima ponudila je kratkoročno olakšanje vladama koje se bore s visokim cijenama plina nakon što je Rusija prošle godine smanjila isporuke Europi.

PHOTOS BY: Unsplash, Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.