nika vrbica

Nika Vrbica postavlja novu izložbu: ‘Ona je odavanje počasti životinjama koje stradavaju izlovom’

GREEN_300_listici_sredina

Sve je počelo jednim tepihom

"Želja mi je, uz ukazivanje i osvrt na iskorištavanje prirodnih resursa i životinja, ukazati i na društveno-ekološki aspekt eksploatacije resursa. To je moja svojevrsna kritika brze mode, koja mi je i inače čest fokus u radu", kaže Nika.

Mlada umjetnica Nika Vrbica poznata je po svojem modnom brendu Salicula u sklopu kojeg je, među ostalim, napravila i liniju održivih komada za vježbanje, a uskoro predstavlja najnoviji projekt – izložbu “Odrano dostojanstvo”, koja će biti otvorena u srijedu (28. lipnja) u Galeriji na katu u KIC-u.

“Imala sam jedan tepih kojeg sam dobila, napravljen od lava. To je bio ready made komad koji me inspirirao na ovu izložbu. Ona je zapravo odavanje počasti životinjama koje stradavaju izlovom. Želja da njihov zadnji prikaz bude u muzejskom obliku, da, kad su već nastradale, na njih bude skrenuta pažnja”, priča nam Nika.

Zero waste art

Ona ne izlaže mrtve životinje, nego njihove replike, napravljene od tekstila.

“Radila sam s ostacima različitih predmeta, uz intervencije slikanjem. Htjela sam da instalacije asociraju na spomenute tepihe od životinja i trofeje njihovih glava u različitim formatima”, kaže umjetnica.

“Želja mi je, uz ukazivanje i osvrt na iskorištavanje prirodnih resursa i životinja, ukazati i na društveno-ekološki aspekt eksploatacije resursa. Zato radim s tim materijalima. To je moja svojevrsna kritika brze mode, koja mi je i inače čest fokus u radu”, govori, dodajući kako njezine životinje ne izgledaju doslovno, nego asocijativno.

“Ručno sam radila patchworkove, sve je tehnički napravljeno dosta grubo, baš zato da bi se ukazalo i na taj grubi moment u odnosu prema životinjama”, priča Nika.

Angažiranost kao imperativ

Materijal su ostaci njezinih dosadašnjih kolekcija, second hand odjeća koju je dobila od drugih ljudi, a koja se ne može više koristiti za nošenje…

“Iskoristila sam i jedan tepih iz moje diplomske kolekcije, u kojoj sam bojala traper kurkumom”, govori.

Ovu je izložbu zapravo stvarala u sklopu svojeg završnog rada na Akademiji, a radi se o njezinoj prvoj samostalnoj izložbi.

“Vjerujem da umjetnost mora biti angažirana, odnosno da je velika šteta ako ona nije angažirana. Umjetnici imaju slobodu na vrlo romantičan način javno komunicirati važne teme. I one lijepe i one šokantne. I zato osobno uvijek pokušavam produbiti sve što radim s nekom društvenom dimenzijom”, zaključuje Nika i poziva sve da joj se pridruže na otvorenju izložbe u srijedu.

PHOTOS BY: Privatna arhiva / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.