4a

Nije ih spriječilo ni loše vrijeme: Hrvatski i slovenski ronioci očistili podmorje Brijuna

GREEN_300_listici_sredina

Evo što su sve izvukli

More čini oko 80 posto površine Nacionalnog parka Brijuni, a podmorje je osnovni razlog zbog kojeg ovo područje ima status Nacionalnog parka, stoga se veliki napori ulažu u istraživanja i nastojanja očuvanja živog svijeta pod morem.

Više od dvadeset hrvatskih i slovenskih ronioica čistili su podmorje uvala na Velikom Brijunu. Riječ je o ekipi iz Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnicima ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP Osijek).

Unatoč lošem vremenu treći dan, ronioci su i dalje nastavili vrijedno izvlačiti otpad iz mora. Tako su izvukli velike količine krupnog otpada, stakla, plastike i gume, a sve prikupljeno predali su Stručnoj službi na daljnju obradu.

Kontinuiranim provođenjem ekoloških akcija čišćenja podmorja na i oko otočja Brijuni te redovitim uklanjanjem otpada koji dolazi nakon velikih oluja, bura i juga vidljivo je smanjivanje otpada u moru te briga službi o čistoći podmorja unutar Nacionalnog parka Brijuni koji brinu o čistoći te redovito provode ekološke akcije čišćenja, kazali su organizatori.

Usporedba količina otpada 

Tijekom ovih dana Javna ustanova Nacionalni park Brijuni surađuje s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, čiji znanstvenici provode istraživanje. Cilj im je ustanoviti kako posjećenost plaža utječe na količinu i vrstu otpada koja se nađe pod morem.

Naime, uspoređuje se količina otpada u moru na nekoliko obližnjih gradskih, odnosno mjesnih plaža s plažama u zaštićenom području, u ovom slučaju Brijunima, uključujući i uvale u kojima kupanje nije dozvoljeno. A s obzirom na to da su Brijuni jedno od rijetkih područja hrvatskog Jadrana gdje postoje uvale na kojima kupanje nije dozvoljeno, idealni su za istraživanje ovog tipa.

Brojna istraživanja

Osim ovog istraživanja, JU NP Brijuni provodi brojna istraživanja i monitoringe u moru kao što, primjerice, istraživanje riba, rakova, koralja, spužvi, morskih cvjetnica, dupina, morskih ptica i dr.

More čini oko 80 posto površine Nacionalnog parka Brijuni, a podmorje je osnovni razlog zbog kojeg ovo područje ima status Nacionalnog parka, stoga se veliki napori ulažu u istraživanja i nastojanja očuvanja živog svijeta pod morem.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.