cbf0f30d6bbd3cb78626-1-e1668428794213

Otkriven uzrok onečišćenja mora kod Ližnjana: Krivac je Termoelektrana Rijeka?

GREEN_300_listici_sredina

Uzorci se poklapaju

Onečišćenje koje se nedavno dogodilo na obali Ližnjana ostavilo je u nevjerici stanovnike tamošnjeg mjesta. Brojni su se volonteri tada javili za čišćenje, a načelnik te općine situaciju je opisao kao "ekološku katastrofu".

Krivac za onečišćenje mora kod Ližnjana je, najvjerojatnije, Termoelektrana Rijeka. Uzroci koji su uzeti na tom području jednaki su onima koji su ranije uzeti u Kostreni, objavila je danas Dolores Brenko – Škerjanc iz Lučke kapetanije Pula. Riječ je loživom ulju koje je izašlo iz postrojenja Termoelektrane u Rijeci, gdje je također došlo do onečišćenja, nekoliko dana prije nego li u Ližnjanu, o čemu smo ranije izvještavali.

Postavljene su tada brane kako bi se sanirala šteta, ali četiri dana kasnije loživo ulje ipak je doplutalo do obale Ližnjana. Onečišćenje je, dakle, prošlo cijeli Kvarner bez da ga je primijetila i jedna nadležna služba. Kako su nam ranije javili iz Termoelektrane Rijeka, a potvrdili u Lučkoj kapetaniji Pula, u moru je završilo lož ulje zbog tehničkog kvara u postrojenju.  “Ono što je ispalo dobro u ovoj situaciji je činjenica da je puhalo jugo pa se lož ulje zadržalo pri obali, zamislite što bi se dogodilo da je puhala bura, ali reagirali smo promptno”, poručili su tada iz Lučke kapetanije.


Ipak, izgleda da se lož ulje nije zadržalo pri obali i došlo je do ekološke katastrofe, kako je situaciju opisao načelnik općine Ližnjan, Marko Ravnić. Iz HEP-a su objavili da će Termoelektrana Urinj, nakon sedam godina, započeti s radom ako to budu zahtijevale okolnosti kriznog stanja. Ako do toga dođe, neće se koristiti teško loživo ulje, odnosno mazut.

“Važno je da TE Rijeka, dođe li do ponovnog pokretanja proizvodnje, neće koristiti istu vrstu goriva, kakvo se koristilo u razdoblju prije konzervacije 2015. godine. Koristit će se isključivo ekološki povoljnije gorivo”, odgovorili su nam ranije iz HEP-a.

PHOTOS BY: MMPI / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.