webimage-D5A578B2-65D3-414C-A5A4640FC5668A55

Nema više lažnih obećanja: Korporacije koje bojkotiraju energetsku tranziciju moraju preuzeti odgovornost

GREEN_300_listici_sredina

Ugljična neutralnost velikih kompanija

S obzirom na to da multinacionalne kompanije imaju značajan utjecaj na okoliš, važno je da u narednim godinama aktivno provode energetsku tranziciju kako bi postigle ugljičnu neutralnost. Multinacionalna kompanija Shell danas se suočava s tužbama zbog svoje strategije poslovanja koja je daleko od ostvarivanja potrebnih smanjenja emisija ugljika do 2030. godine.

Prema najnovijoj Procjeni korporativne održivosti (CSA) 2021, samo 36,8% multinacionalnih kompanija (od oko 5300 pregledanih) najavilo je planove za prevenciju izravnih emisija ugljika i/ili emisija povezanih s njihovom kupljenom energijom. Čini se da velike kompanije još uvijek čine nedovoljno kako bi postigle ugljičnu neutralnost.

Prošle je godine nizozemski sud presudio multinacionalnoj kompaniji Shell da je odgovorna za značajan doprinos emisiji ugljika te da ga mora smanjiti i uskladiti s ciljevima koji su usmjereni na postizanje ugljične neutralnosti. Shell je podnio žalbu, no sada se suočio s još jednom ekološkom tužbom.

Shell je jedna od 10 tvrtki na svijetu koja najviše zagađuje okoliš, a godišnje ostvaruje prihod veći od 350 milijardi dolara. Predviđa se da će ova multinacionalna naftna tvrtka pridonijeti ukupnim globalnim emisijama ugljika s 1,6% u razdoblju od 2018. do 2030. godine.

Između 2010. i 2018. godine Shell je navodno investirao samo 1% svojih dugoročnih ulaganja u izvore energije s niskim udjelom ugljika, poput vjetra i sunca. Osim toga, još uvijek aktivno istražuje nove izvore nafte i plina te ne planira smanjiti njihovu proizvodnju do 2030. godine. Usprkos klimatskim obećanjima i tvrdnjama da je njihova proizvodnja nafte dosegla vrhunac 2019. te da će do 2030. padati 1-2% godišnje, Shell želi povećati proizvodnju prirodnog plina kako bi on zauzeo više od polovice njihovog energetskog poslovanja do 2030. godine.

Procjenjuje se da je više od 3,9 milijardi dolara Shellovih kapitalnih ulaganja u 2019. godini usmjereno na vađenje i proizvodnju fosilnih goriva. Kako bi se ograničio rast prosječne Zemljine temperature i spriječila veća klimatska šteta za ljude i okoliš, u narednim godinama nužno je drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova. Upravo je zbog toga odvjetnička tvrtka za zaštitu okoliša ClientEarth tužila Shellov upravni odbor.

ClientEarth tvrdi da će neadekvatna priprema Shell-ovog odbora za postizanje ugljične neutralnosti u konačnici naštetiti budućem poslovanju Shella i prosperitetu njegovih investitora. Bude li tužba uspješna, to bi značilo da 13 Shellovih direktora krše Zakon o tvrtkama Ujedinjenog Kraljevstva. Sud bi tada mogao prisiliti Shellov odbor da prilagodi svoju strategiju kako bi ostvarili ugljičnu neutralnost. Također, Shell bi morao navesti specifične korake kojima bi uskladio poslovanje tvrtke s ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

“Shell je ozbiljno izložen rizicima klimatskih promjena, ali njegov klimatski plan je u osnovi pogrešan”, objašnjava odvjetnik za klimatsku odgovornost Paul Benson u priopćenju ClimateEarth-a. “Shellov odbor povećava ranjivost tvrtke, dovodeći dugoročnu vrijednost Shella u opasnost.” Na glavnoj skupštini 2021. godine, 30 % dioničara je glasovalo protiv članova uprave i u korist uvođenja ciljeva za smanjenje emisija ugljika koji su u skladu s Pariškim sporazumom. ClientEarth poziva sve dioničare Shella da se pridruže njegovim sudskim sporovima i prisile članove uprave da prilagode buduće poslovanje kako bi smanjili emisiju ugljika.

“Shellovi dioničari trebaju biti sigurni da će tvrtka učinkovito koristiti njihov kapital prilikom svoje energetske tranzicije te da istinski ispunjava klimatske ciljeve”, kaže Benson.

Ovim tužbama nastoji se pritisnuti multinacionalnu kompaniju da preuzme odgovornost za poslovanje koje zagađuje okoliš i promijeni ga. To je također poruka svim velikim tvrtkama da trebaju ulagati napore kako bi postigle ugljičnu neutralnost i time zaštitile ulaganja svojih investitora.

PHOTOS BY: Shell / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.