bijela roda naslovna

Ne rušite rodama gnijezda: Vlasnici kuća dobit će naknadu štete, po gnijezdu 93 eura

GREEN_300_listici_sredina
Oko 70% bijelih roda svoja gnijezda gradi na krovovima i dimnjacima stambenih ili gospodarskih kuća, a ako ste vi jedan od vlasnika, za naknadu štete krovišta bit će vam isplaćeno 93 eura.

Od ožujka do svibnja, svako proljeće, u Hrvatsku se vraćaju rode pa su u našim krajevima u razdoblju parenja. Mnoge od njih vraćaju se u svoja stara gnijezda, koja znaju koristiti i desetljećima, a koja prije polaganja jaja popravljaju i uređuju.

Na području Hrvatske oko 70% bijelih roda svoja gnijezda grade na krovovima i dimnjacima stambenih ili gospodarskih kuća, oko 26% roda gradi ih na stupovima električne mreže, a preostalih 4% na drveću.

Kako su rode velike ptice, i njihova su gnijezda pozamašna pa mogu ići do 2 metra u širinu i do 2 metra u visinu, a mogu težiti i do 1000 kg, zbog čega dolazi i do oštećenja krovišta na kojima ih postavljaju.

bijela roda

Budući da su ove ptice zaštićena vrsta, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ove godine nastavlja projekt “Zaštita i očuvanje bijele rode” u sklopu kojega vlasnicima kuća na kojima rode imaju gnijezda isplaćuju 92,91 euro kao naknadu za oštećenje krovova.

Da biste ostvarili naknadu, ako ste vlasnik kuće na kojoj su rode sagradile gnijezdo, do 25. kolovoza trebate ažurirati, odnosno dostaviti svoje podatke, a detalje možete pronaći na službenoj stranici Zagrebačke županije.

Na području Zagrebačke županije najviše roda je u Vrbovcu  i Ivanić Gradu te općinama Pisarovina i Klinča Sela. Sela s najvećim brojem roda su Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.