118679033_114913606856681_7517225389107263122_n

Napuštena podzemna garaža u centru Pariza postala farma gljiva

GREEN_300_listici_sredina

Dnevno proizvedu i do 200 kilograma raznih sorti

Pariz, grad ljubavi, umjetnosti, mode i hrane. No, malo tko zna da ovaj glavni grad prekrasne Francuske ima i neobičnu farmu s gljivama. Ništa to ne bi ni bilo neobično da se ona nalazi na nekoj od periferija ovog višemilijunskog grada, već je izgrađena unutar napuštene parkirališne garaže u centru grada.

Cycloponics je ime poljoprivrednog startupa koji vodi farmu poznatiju pod nazivom La Caverne, smještenu u napuštenoj podzemnoj garaži. Duboko u tom praznom betonskom prostoru urbani poljoprivrednici proizvode organske gljive kojih izraste i po 100 do 200 kilograma dnevno. Ova startup tvrtka prenamijenila je napuštenu garažu pa sada unutar ove gradske farme raste i nekoliko sorta gljiva od šiitake, bukovača pa sve do gljiva bijelog dugmeta – kao i povrće endivija. Neke od ovih namirnica vrlo poželjnih na tanjurima restorana rastu u potpunom mraku, a za neke od njih La Caverne farma koristi LED svjetla montirana po garaži uz određene sadnice.

Ovaj prostor ranije je u medijima opisan kako mirisom podsjeća na onaj šumski, a tamošnji farmeri na razne načine simuliraju jesen unutar farme kako bi gljive mogle nesmetano rasti. Možda se pitate zašto je garaža dostupna za poljoprivredu? Još 1970-ih bilo je naloženo da svaka nova stambena zgrada u Parizu ima po dva parkirna mjesta po stanu, no kako je vlasništvo nad automobilom opadalo, dijelom i zbog neprestanih napora gradonačelnice Anne Hidalgo da potakne građane na korištenje javnog prijevoza, ti prostori sada često zjape prazni. Podzemna poljoprivreda, međutim, daje im novu i poboljšanu svrhu. Jean-Noël Gertz, inženjer i osnivač te izvršni direktor Cycloponicsa, rekao je za strane medije da je farma pokrenuta u prosincu 2017. godine te objasnio proces stvaranja.

– Gljive se uzgajaju u balama slame. Prvo se slama sterilizira, a zatim inkubira s micelijem. Zatim gljive narastu. Ubrane količine se teretnim biciklom prevozi do prehrambene zadruge koja je distribuira trgovcima – pojasnio je direktor.  Na web stranici La Caverne stoji da je njihova tvrtka usmjerena na prijevoz bez emisija i da se samo 10%  isporuka koje se odnose na nešto udaljenije lokacije obavlja automobilom, koji će uskoro biti električni.

Ovo uzgajanje hrane ispod gradskih ulica u starim napuštenim prostorima ima svoje brojne prednosti, a neke od njih svakako su i iskoristivost odbačenog gradskog prostora kao i činjenica da hrana mora prijeći znatno kraći put od farme do tanjura. Tim se načinom kupcima u velegradu omogućava da poslužuju hranu ubranu isti dan.
– Želimo vidjeti pojavu modela urbane poljoprivrede koji je i produktivan i itekako koristan, pomoći će u preispitivanju grada u budućnosti, zamisliti nove načine proizvodnje, vratiti imidž poljoprivrednika, često neshvaćenih, stvoriti nova lokalna radna mjesta, revitalizirati kvartove i konačno gradskim stanovnicima ponuditi kvalitetnu lokalnu proizvodnju – stoji u opisu tvrtke. Ovo nije zadnja takva farma gljiva jer kreativci planiraju proširiti svoje farme u gradovima poput Lyona, Bordeauxa kao i po još nekim napuštenim lokacijama diljem Pariza.

PHOTOS BY: Instagram @ lacaverne_urbanfarm / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.