ribe

Nakon masovnog pomora ribe, stanovnici traže hitno rješenje

GREEN_300_listici_sredina

Postoji ozbiljna prijetnja za zdravlje

Stotine tisuća mrtvih riba pronađeno je u blizini grada Menindee, izvijestili su nadležni za zaštitu okoliša. Nažalost nije riječ o jedinstvenom slučaju.

Nakon masovnog pomora riba u najdužoj australskoj rijeci Darling stanovnici obližnjeg grada zahtijevaju hitnu reakciju australskih vlasti.

Podsjetimo, do masovnog uginuća riba došlo je zbog niske razine kisika u vodi. Stotine tisuća mrtvih riba pronađeno je u blizini grada Menindee, izvijestili su nadležni za zaštitu okoliša. Nažalost nije riječ o jedinstvenom slučaju.

Na istom području je 2018. i 2019. godine došlo do pomora gotovo milijun riba zbog lošeg protoka vode, loše kvalitete te naglih promjena temperatura. Stanovnici grada Menindee sada traže da vlasti hitno počnu s čišćenjem korita rijeka.

“Osim kišnice sto postotno se oslanjamo na tu rijeku za kućnu upotrebu. Čim su vidjeli što se događa, trebali su imati tu opremu ovdje. Ovo su već trebali čistiti“, rekla je Karen Page, stanovnica Menindeeja, za državnu radio stanicu ABC, a prenosi Reuters.

‘Trebat će vremena da se rijeka oporavi’ 

Iz policije su poručili da se u Menindeeju uspostavlja Centar za hitne operacije koji bi trebao koordinirati uklanjanje mrtvih riba te organizirati opskrbu pitkom vodom.

Joy Becker, profesorica zdravlja vodenih životinja na Sveučilištu u Sydneyu, rekla je da će trebati dosta vremena da se riječni ekosustav oporavi.

“To znači da se ribe možda neće oporaviti tako brzo ili u istoj veličini. Različite štetočine zapravo mogu jednostavno preuzeti to mjesto, što otežava oporavak autohtonih riba“, kazala je.

PHOTOS BY: Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.