grad-zrak_DJI_0005res-766x456

Na Malom Lošinju uvode naplatu za odvoz otpada po otvaranju kontejnera

GREEN_300_listici_sredina

Zakon koji izaziva "buru"

I dok se u Zagrebu raspravljaju tko će nadzirati krivo ubačeni otpad, Mali Lošinj uvodi naplatu za svako otvaranje kontejnera s mješovitim otpadom.

Izgleda kako je tema razvrstavanja otpada posljednjih mjeseci goruća diljem Lijepe naše. I dalje ne prestaju slaganja, odnosno ne slaganja oko nove politike razvrstavanja u gradu Zagrebu koja bi trebala krenuti u srpnju ove godine. Podrži li odluku Gradska skupština, fiksni dio cijene iznosit će 45 kuna, a dodatni iznos plaćat će se prema količini odloženih vrećica s miješanim komunalnim otpadom – četiri kune za službenu gradsku vrećicu od 20 litara i osam za onu od 40 litara. Mnoštvo je nepoznanica u glavama građana kako će se i na koji način regulirati i pronalaziti potencijalni krivci u stambenim zgrada koji se neće držati pravila. Kako su najavili iz Čistoće, rješenja će biti raznih; od postavljanja nadzornih kamera unutar prostorija gdje se u zgradama nalaze kante, pa sve do uvođenja tzv. kaveza ako su kontejneri postavljeni u dvorištu stambenih zgrada.

S druge pak strane, čini se kako su na Malom Lošinju uspjeli doskočiti takvoj vrsti problema jer uvode naplatu odvoza otpada po otvaranju kontejnera koja je tvrde, “izazvala buru u javnosti”. Kako prenosi Novi List, na sjednici malološinjskog Gradskog vijeća, najviše je govora bilo o promjenama u sustavu sakupljanja komunalnog otpada. Naime, nakon što je već ranije na otocima postavljen novi set kontejnera, u kojima spremnik za mješoviti otpad ima vratašca koja se otvaraju očitavanjem kartice, a spremnici za plastiku, papir i staklo nisu zaključani, sada će se naplata prema broju očitavanja kartice zaista i uvesti te predstavlja tzv. varijabilni dio u cijeni odvoza otpada, i to dvije kune plus PDV po pojedinom otvaranju. Kako prenose dnevne novine Primorsko-goranske županije, ovaj je zakon stupio na snagu 31. srpnja i da je njime dan zadatak gradovima i općinama da se usklade do kraja siječnja ove godine i uvedu tarife za kućanstva i one koji to nisu.

Na sjednicu je dostavljen amandman da se iznos od 515 kuna mjesečno za “nekućanstva” smanji na 150 kuna mjesečno, kako bi se zaštitili iznajmljivači smještaja u domaćinstvima, mali obrti i slično jer bi po zakonu potpadali u istu kategoriju s kampovima kapaciteta od više tisuća turista. S kriterijem od najviše trideset bacanja otpada (očitavanja kartice) mjesečno, iskorištena je zakonska mogućnost iznimke kod “nekućanstava”. Čini se kako će i na Malom Lošinju biti još rasprave oko razvrstavanja otpada s obzirom na to da kartice nisu dostupne primjerice nautičkim turistima pa se nerijetko mješoviti otpad nađe u kontejnerima za staklo.  

PHOTOS BY: Unsplash, mali-losinj.hr, cistoca.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.