DSCF4364

Noć s moljcima, preživljavanje u prirodi, kreacije od perja… Donosimo najbolje radionice na festivalu Mystic Mountain

GREEN_300_listici_sredina

Pregršt sadržaja

Osim glazbe, okosnica ovog festivala su i izleti u prirodu te postizanje sinergije s njom, što se dijelom postiže i kroz zanimljive radionice.

Mystic Mountain je jedinstveni festival u prirodi na kojem se sve vrti upravo oko sjedinjenja s okolišem. Već smo ga spomenuli u tekstu o glazbenim festivalima s najljepšim lokacijama u prirodi, a ususret novom izdanju koje počinje u ponedjeljak (19. lipnja) i traje do nedjelje (25. lipnja) smo detaljnije zavirili u sam program festivala. Oduševile su nas brojne radionice, koje su jedna od glavnih okosnica ovog okupljanja.

Izdvojili smo nama najzanimljvije, a detalje vam donosimo u nastavku!

Noć s moljcima

Magija ove radionice počinje 25 minuta nakon zalaska sunca, a traje sve dok moljci lete, stoji u najavi.

“Pridružite mi se nakon zalaska sunca oko svjetla koje ću postaviti da privuče moljce koji žive na području Rudopolja. Ovisno o vremenskim prilikama, može biti nekoliko ili stotine moljaca koji će izaći. Pokušat ćemo identificirati moljce i razgovarati o bioraznolikosti i kako mi u udruzi Hyla, čiji sam i ja dio, pratimo vrste po Hrvatskoj. Cilj provođenja noći s moljcima je osloboditi se straha od insekata, podići svijest o raznolikosti insekata i njihovom nedavnom opadanju u doba antropocena kojeg smo dio”, pozvala je autorice radionice Mirela Mirić.

Dorodango lopte

Sabina Makaj vodi radionicu koja će kombinirati razgovor o prirodnim materijalima i praktični dio izrade dorodango lopte.

“Dorodango” na japanskom znači “učiniti da blato sjaji”, a radi se o lopticama napravljenima od zemlje i vode koje se poliraju sve dok ne postanu uglađene i delikatne kugle koje podsjećaju na biljarske loptice.

Radionica se sastoji od uvoda u materijale i odabira boja, upoznavanja s procedurom izrade i alatima te same izrade. Kugle će se, ovisno o željama polaznika, bojati kurkumom, crvenom glinom…

Cilj radionice je stapanje s prirodom kroz izradu predmeta od zemljanih materijala. Proces izrade može biti meditativan i uzemljujući.

Preživljavanje u prirodi

Šetnja prirodom u kojoj će polaznici učiti o tehnikama preživljavanja. Od pripreme hrane od divljih trava pa do učenja o istima. Radionicu vodi Anton Rudan, poznat i kao Šumski kuhar, koji najavljuje da je ona ujedno i portal za učenje o spajanju s prirodom i buđenju divljine u sebi.

Šetnja i razgovor s leptirima

I ovu radionicu vodi Mirela Mirić, koja polaznike vodi u staništa leptira i donosi im hrpu zabavnih činjenica o insektima. Usput svi zajedno skupljaju informacije o leptirima na koje naiđu te ih zapisuju kako bi pridonijeli znanju o entomološkoj raznolikosti u Hrvatskoj. Tako zapravo izgleda Mirelina smjena – ona je terenski biolog u nevladinoj organizaciji Hyla.

“Cilj ove šetnje i razgovora je osloboditi se straha od insekata, podići svijest o raznolikosti insekata i njihovom nedavnom smanjenju u eri antropocena u kojoj živimo”, najavila je voditeljica.

Izrada bombica za kupku

Radionica kao stvorena za ljude koji su alergični na kozmetiku koja nije prirodna. Vodi ju Sabina Makaj, a sastoji se od uvoda u sastojke te selekcije ulja i prirodnih boja, zatim upoznavanja s procesom i alatima te izrade bombica.

Kreacije od perja

Od naušnica, ogrlica, pa do talismana, dreamcatchera i nakita za kosu – sve će to biti moguće napraviti na ovoj radionici, na kojoj se koriste cruelty-free pera.

Radionicu vodi Teja Vrankar, kreativka iz Slovenije koja je posvetila život kreacijama od perja, a koja naglašava kako ono simbolizira mogućnost transformacije i pomicanja granica.

Program svih radionica, kao i sve ostale informacije o festivalu, možete naći ovdje

PHOTOS BY: Siniša Plevnik & Darko Pribeg; Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.