Image: 331448482, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Muškarac ubio kritično ugroženu podvrstu smeđeg medvjeda: ‘Imala je dva mladunca, zvali smo ju Crna trešnja’

GREEN_300_listici_sredina

Mještani obližnjeg grada utučeni

Nakon incidenta oglasio se i talijanski politički vrh.

Na periferiji grada San Benedetto dei Marsi u Abruzzu u Italiji muškarac je ubio kritično ugroženu vrstu smeđeg medvjeda. To je izazvalo lavinu reakcija u susjednoj zemlji, ali i šire.

Riječ je o popularnoj medvjedici Amareni, koja je ranije ovog tjedna viđena na tom području sa svoja dva mladunca koji su sada ostali bez majke.

Kako su izvijestili iz talijanske policije, u tijeku je potraga za njima.

Muškarac je uhićen, a lokalnoj je policiji kazao:

“Pucao sam jer sam bio uplašen, ali nisam ju želio ubiti. Vidio sam ju na svom posjedu. Bio je to impulzivan, instinktivan čin”, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

‘Ubio je crnu trešnju’

Nacionalni park Abruzzo, Lazio i Molise oštro je osudio ubojstvo medvjeda.

“Nema razloga za opravdavanje incidenta jer Amarena…nikad nije uzrokovala nikakve probleme ljudima”, napisali su na svom službenom profilu na Facebooku.

Naziv Amarena na talijanskom znači crna trešnja. Mještani su s ljubavlju izmislili to ime jer su trešnje i crne trešnje bile njezina omiljena hrana, piše dnevnik Corriere della Sera.

Kritično ugrožena vrsta

Marsikanski smeđi medvjed, porijeklom iz središnje Italije, kritično je ugrožena podvrsta smeđeg medvjeda. Park kaže da u njemu i okolnim područjima živi tek oko 60 medvjeda.

Nakon incidenta oglasio se i talijanski politički vrh.

“Ubojstvo ženke marsikanski medvjeda težak je slučaj koji je nužno rasvijetliti što je prije moguće”, rekao je talijanski ministar okoliša Gilberto Pichetto.

“Naše zalaganje također je usmjereno na zaštitu medvjedića, čineći sve što je moguće kako bi oni ostali na slobodi”, dodao je u pisanoj izjavi.

Voditelj talijanskog ureda Svjetske fondacije za prirodu, Luciano Di Tizio, nazvao je ubojstvo medvjeda “vrlo teškim, neopravdanim zločinom prirode” i rezultatom “konstantne kampanje protiv divljih životinja”.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.