komet naslovna

Možete ga vidjeti jednom u životu: 12. rujna pokraj Zemlje proći će komet Nishimura i bit će vidljiv golim okom

GREEN_300_listici_sredina

Jedinstvena prilika

Ako volite promatrati zvijezde, imamo odličnu vijest! Uskoro pokraj Zemlje prolazi komet koji možete vidjeti samo jednom u životu. Slučajno ga je prije mjesec dana otkrio amater astronom Hideo Nishimura, koji je po njemu i dobio ime.

Kometi su napravljeni od komada leda i prašine, a dok prolaze pokraj Sunca, toplina počinje topiti led i prašinu – pretvarajući ih u plinovito stanje – na taj način nastaje prekrasan, svijetli “rep” koji ostavlja trag na nebu.

Upravo takav jedan, po imenu Nishimura, ili  C/2023 P1, moći ćemo vidjeti u utorak 12. rujna proletjet će pokraj Zemlje brzinom 386 242 km na sat. Kako Zemlji treba godina dana da obiđe jedan krug oko Sunca, kometu treba oko 437 godina pa ne pretjerujemo ako kažemo da će ovo biti jedinstvena prilika da jednom u životu vidimo Nishimuru.

komet

Astronomi pretpostavljaju da će se komet moći vidjeti i golim okom i da  vam neće trebati teleskop.

Komet C/2023 P1 otkriven je tek prije mjesec dana, a slučajno ga je uočio japanski astronom amater Hideo Nishimura, koji ga je snimio 11. kolovoza digitalnim fotoaparatom dok je snimao fotografije neba s dugom ekspozicijom, pa je ovaj komet po njemu i dobio ime.

Astronomi smatraju da je najbolje vrijeme za gledanje Nishimure neposredno prije zore, između  4 i 6 ujutro, a pojavit će se na sjeveroistočnom dijelu neba, blizu Venere, na udaljenosti od  125 milijuna kilometara iznad nas.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.