Donosimo savjete kako organizirati akciju čišćenja plaže!

GREEN_300_listici_sredina

Čiste plaže za sve

Jeste li znali da je akcija čišćenja jedan od najučinkovitijih načina podizanja svijesti o plastičnom onečišćenju? To je zato što omogućuju ljudima interakciju s otpadom i iz prve ruke vide kakvog smeća zapravo ima. Promatranje proizvoda koje svakodnevno koristimo kao otpad u okolišu može nam dati potpuno novu perspektivu o utjecaju naših potrošačkih navika, a to nas može nadahnuti da preispitamo svoj odnos s plastikom. Nastavite čitati kako biste saznali neke korisne savjete i prijedloge za organiziranje vlastite akcije čišćenja...

Ako živite blizu obale, vjerojatno ste umorni od gledanja otpadaka ostavljenih ili izbačenih na plažama. Plastične vrećice, boce, posude za hranu, ribolovni konop, igračke pa čak i opasni otpad samo su neke od vrsta smeća koje zatrpava naše obale. Otjecanje odvoda, komercijalni brodovi i posjetitelji plaža samo su neki od krivaca koji pridonose ovom problemu. Srećom, imate priliku biti dio rješenja. Organiziranje čišćenja plaža pomoći će u spašavanju morskog života, potaknuti lokalno turističko gospodarstvo i izgraditi vaše razumijevanje obalnih staništa.

Čišćenje plaža su događaji tijekom kojih se prikuplja i pravilno odlaže smeće i naplavine na obali. Čišćenje možete obaviti sami ili s većom grupom prijatelja, obitelji ili lokalnih volontera koji žele da ovi vrijedni ekosustavi budu zdravi i netaknuti. Čišćenje plaže izvrsna je prilika da doprinesete prikupljanju podataka, učinite svoju zajednicu ljepšom i učinite plažu sigurnijom za divlje životinje.

Prije akcije čišćenja odaberite lokaciju koju smatrate da treba hitno očistiti. Svakako provjerite je li ta lokacija zaštićeno područje i trebate li dopuštenje da biste tamo održali čišćenje. Odredite polazišnu točku gdje će se svi okupiti, dogovorite se tko će čistiti koji dio plaže i gdje ćete ostavljati vreće smeća na kraju akcije. Sudionicima predložite da ponesu svoj ručak ili da prikupite sredstva i zajedno nešto kupiti, a ako možete pokušajte pronaći sponzora koji bi vam osigurao obrok nakon čišćenja.

Potaknite na sudjelovanje svoje prijatelje, kolege i članove obitelji, a poželjno je i kreirati događaj na Facebook stranici kako bi se pridružilo što više ljudi. Odredite koje će vam vrste materijala i potrepština trebati, primjerice rukavice, vreće, krpe, sredstva za čišćenje, pribor za prvu pomoć i slično. Bilo bi odlično kada biste se javili nekoj lokalnoj tvrtki ili organizaciji da vam osigura nešto od tih materijala. Preporučite volonterima da na akciju čišćenja dođu javnim prijevozom, biciklom ili pješke i svakako naglasite da se potrude tijekom akcije da i sami ne stvaraju otpad.

Kada ste napravili pripremu, na dan akcije dođite ranije na plažu kako biste postavili opremu i provjerili mjesta za odlaganje otpada. Imajte spremnu prijavnu listu, olovke i popis za prikupljanje ostalih podataka.

Odredite vrijeme odmora i ručka, obavite razgovor sa svim sudionicima i prođite plan čišćenja. Upozorite ih na potencijalne sigurnosne probleme kao što su stjenovita područja ili brze ceste koje se nalaze u neposrednoj blizini plaže. Ako u akciji sudjeluju djeca, naglasite da uvijek moraju biti pod nadzorom. Tijekom akcije provjeravajte napredak, radite bilješke, fotografirajte i zapišite sve što ste prikupili od otpada. Pobrinite se da je taj otpad odložen na odgovarajućim mjestima, a kada mislite da ste završili s čišćenjem, počastite se ručkom.

Zahvalite se svim sudionicima, obradite prikupljene podatke, rezultate podijelite na društvenim mrežama i putem newslettera i proslavite svoj rezultat.

PHOTOS BY: Rawpixel / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.