e5f84d676adeeefa5356923c55ec2a19

Mladić pretvara stare gume u prekrasne krevete za pse i mačke lutalice

GREEN_300_listici_sredina

6000 guma uklonio iz okoliša!

Sljedeća priča dokazuje da samo lijepe stvari nastaju kada se spoje čovjekova kreativnost i želja za stvaranjem boljeg okruženja.

Amarildo Silva iz Brazila oduvijek je volio životinje i okoliš, pa je odlučio pronaći način kako biti koristan za oboje. Ovaj 26-godišnji mladić došao je na ideju da prenamijeni stare automobilske gume i pretvori ih u slatke krevet za brojne pse i mačke lutalice u svom susjedstvu. Budući da ovaj mladi umjetnik živi u gradu Campina Grande gdje je napuštenih životinja pet puta više od beskućnika, bila je to idealna lokacija za realizaciju svog projekta.

Ideja o prenamijeni starih guma rodila se kada je Amarildo primijetio da se psi lutalice u njegovom gradu tijekom noći vole sklupčati u odbačenim gumama koje se nalaze na ulicama. Kao umjetnik, volio je prenamjenjivati napuštene predmete i svojom kreativnošću ih pretvarati u nešto korisno, a ujedno i oku ugodno.

Kako bi tu ideju pretvorio u stvarnost, dao se na posao i skupljao rabljene gume koje je mogao pronaći na ulicama, parkiralištima i odlagalištima. Gume zatim prolaze kroz vrlo pedantan proces rezanja, čišćenja i ribanja. Kada se osuše, Amarildo ih premazuje nekom veselom bojom i dodaje posebne detalje poput oblika kosti, šape i srca. Ako su poznata, imena ljubimca također se mogu inkorporirati u dizajn. Zatim sa strane izreže rupe za ručke i u udubljenje umetne krevet napravljen od mekanih jastuka koje obloži tkaninama lijepog dizajna. Od preostale tkanine pravi mali jastuk za glavu. Krajnji proizvod su predivni i šareni kreveti za pse i mačke.

Posao mu je omogućio da napusti posao u supermarketu. Kad je završio s izradom svojih prvih šest kreveta za kućne ljubimce, prodao ih je svojim bivšim kolegama u trgovini. Ova početna prodaja označila je početak posla koji će promijeniti Amarildov život.

Vrijednost njegovih krevetića prepoznale su lokalne udruge za životinje i njegova zajednica zbog pozitivnog utjecaja na životinje lutalice i okoliš. Amarildo je postao inspiracija mnogima i počeo je primati pozivnice iz škola i lokalnih događanja da predstavi svoj briljantan rad.

U razdoblju od dvije godine, mladić je uspio proširiti izbor proizvoda. Sada također izrađuje šarene žardinjere, kontejnere za recikliranje, održivi namještaj, pa čak i blagdanske ukrase od starih guma. U intervjuu za Green Matters, Amarildo objašnjava utjecaj svog poslovanja na okoliš. “Tijekom dvije godine sam uklonio 1500 starih guma iz okoliša i pretvorio ih u krevete za ljubimce. To je svakako imalo vrlo pozitivan utjecaj na prirodu”.

Ako se ubroje svi ostali predmeti koje je napravio, ukupan broj guma spašenih iz smeća raste na otprilike 6000! To je nevjerojatan broj, koji dokazuje da je upcycling definitivno velika pomoć u smanjenju otpada u okolišu.

 

PHOTOS BY: Amarildo Silva Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.