Scena zločina

Mjesto zločina u centru Zagreba: Iscrtano truplo medvjeda kao apel za zaustavljanje uništavanja prirode

GREEN_300_listici_sredina

Medo je simbol svih životinja

Radi se o akciji koju je organizirao WWF Adria, a njezin dio su i tri monodrame koje su snimali poznati glumci i pjevači, a koje pokazuju kakve posljedice krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonita trgovina imaju za pojedinu životinju.

Performansom u središtu Zagreba predstavnici WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode, upozorili su na velik problem zločina protiv prirode. Krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonita trgovina divljim vrstama zločini su koji se često povezuju samo s dalekim zemljama. To se, međutim, događa i kod nas, uglavnom nezapaženo i nekažnjeno.

medvjed

Zločini protiv prirode i okoliša su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu, odmah nakon trgovanja ljudima, drogom i oružjem. Čine ozbiljnu štetu našem planetu, a brojne zaštićene i ugrožene vrste dovode na rub izumiranja. Unatoč tome, javna svijest o ozbiljnosti ovog problema je niska, a broj procesuiranih i osuđenih slučajeva premali.

Medvjed, orao, prstaci…

“Neobična scena iscrtanog trupla medvjeda okruženog trakama za upozorenje s natpisom ‘Zaustavimo zločine protiv prirode!’ u središtu Cvjetnog trga u Zagrebu zainteresirala je brojne građane koji nisu navikli na takve prizore. Medvjeda smo iskoristili kao simbol svih divljih vrsta koje su žrtve zločina protiv prirode. Uz medvjeda tu su, primjerice, i suri orao koji u Hrvatskoj često stradava zbog trovanja, kao i bjeloglavi sup”, istaknula je Ivona Stanić iz WWF Adrije.

“Problem je i nezakonita trgovina koja najčešće pogađa ptice pjevice poput češljugara ili morske vrste poput trpova i prstaca”, rekla je.

Ovaj performans je početak kampanje kojom WWF želi ukazati na važnost zaustavljanja takvih zločina. U suradnji s poznatim hrvatskim glumcima i glazbenicima snimili su tri monodrame koje na emotivan način pokazuju kakve posljedice krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonita trgovina imaju za pojedinu životinju.

“Neobične priče o malom medvjedu, surom orlu i trpu, u interpretaciji Darka Rundeka, Jelene Miholjević i Baby Dooksa, slušateljima će približiti katastrofalan učinak koji čovjek može imati na prirodni svijet. Na našoj wwfadria.org/hr poslušajte drame i pomozite nam pri širenju svijesti o ovom velikom problemu”, poziva Stanić.

Smanjenje kaznenih djela

Smeđi medvjed u Hrvatskoj česta je žrtva krivolova zbog sukoba s lokalnim stanovništvom i trofejnog lova. Nezakonitim i nekontroliranim ubijanjem medvjeda ne radimo štetu samo jednom medvjedu, već i cijelom šumskom ekosustavu, jer na taj način uništavamo ravnoteža brojnih drugih biljnih i životinjskih vrsta.

WWF Adria ovu kampanju provodi kroz projekt LIFE SWiPE (“Uspješan progon zločina protiv prirode u Europi“) kojemu je glavni cilj obeshrabriti i u konačnici smanjiti broj kažnjivih djela protiv divljih vrsta. Projekt se provodi tri godine i okuplja brojne stručnjake koji se bave suzbijanjem zločina protiv prirode: od policije, čuvara prirode i inspektora zaštite prirode do tužitelja i sudaca. Kroz razne aktivnosti, edukacije stručnjaka, poboljšavanje suradnje između relevantnih institucija i stvaranje nacionalnih izvještaja, nastoji se povećati broj otkrivenih i osuđenih zločina protiv prirode, a samim time i smanjiti broj tih zločina.

Sve audio monodrame možete poslušati ovdje.

PHOTOS BY: WWF Adria / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.