michal-matlon-n2ZufifTbSo-unsplash

Ministar Filipović: ‘Kriza je. Nema razloga za poskupljenje vode u Zagrebu’

GREEN_300_listici_sredina

Odgovorio Tomaševiću

Odgođena je Uredbu o visini naknade za korištenje voda, a Uredba je trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine. Da se Uredba ipak provela, visina naknade vodovodi bi plaćali prema zahvaćenoj količini vode, a ne isporučenoj. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Filipović, najavio je da ipak neće doći do poskupljenja vode u Hrvatskoj. Sve koji su to ipak namjeravali učiniti, pozvao je da o tome ni ne razmišljaju. “Nema potrebe za tim, živimo u kriznom vremenu, možete vidjeti da se ubrzo predstavlja proračun Grada Zagreba od 16,6 milijardi kuna – nikad veći, a gradska uprava govori da su financije stabilizirane i da je sve tip-top, pa postavljam pitanje zašto bi netko u takvoj situaciji rekao da će povećati cijenu vode građanima za 20 posto”, rekao je Filipović.

Kako je rekao Filipović, odgodili su Uredbu o visini naknade za korištenje voda, a Uredba je trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine. Da se Uredba ipak provela, visina naknade vodovodu bi plaćali prema zahvaćenoj količini vode, a ne isporučenoj. Zbog jesenskog paketa mjera, Zagreb će od 1. studenoga do 31. ožujka 2023. godine platiti oko 580 milijuna kuna (116 milijuna kuna mjesečno manje), a da nije bilo Uredbe – platili bi oko 29 milijuna kuna više.

Nije pošteno prema građanima

Ministar smatra da to ne bi bilo pošteno prema građanima jer za tim nema potrebe. Podsjetimo, gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, ovoga je tjedna komentirao porast računa za vodu za čak 20 posto. “Imamo operativne gubitke u poslovanju, a u ovom poskupljenju vode od oko 20 posto, tri četvrtine toga ići će u investicije”, dodao je Tomašević. Istaknuo je da iz vodovodne mreže, duljine 3500 kilometara u glavnom gradu, oko 50 posto vode curi.

Kao još jedan razlog poskupljenja, istaknuo je i novo-izmijenjenu uredbu prema kojoj Grad plaća i vodu koja curi. “Novim zakonom od 1. siječnja trošak izgubljene vode u cijevima pada na teret poduzeća Vodovod i odvodnja jer se voda naplaćuje prema zahvaćenoj, a ne isporučenoj vodi. To je dodatni trošak za tvrtku u iznosu od oko 50 milijuna kuna”, naveo je.

Dodao je i da je Zagreb među gradovima u kojima je najjeftinija fiksna naknada kad se gleda prema varijabilnoj cijeni, to jest kubiku vode. “Bio bi najjeftiniji da nema pročistač, kojega će i drugi gradovi morati izgraditi te prema tome korigirati cijenu”, zaključio je gradonačelnik Zagreba.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.