press

Tomašević o poskupljenju vode: ‘Cijevi su zastarjele, uložit ćemo dvije milijarde’

GREEN_300_listici_sredina

Računi veći za dvadeset posto

U ponedjeljak je objavljeno kako će Zagrepčanima narasti računi za vodu, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da su poskupljenja nužna jer više nije moguće krpati rupe kroz uštede.

Nakon što je u ponedjeljak iz Holdinga objavljeno da raste cijena distribucije vode za dvadeset posto, danas se novinarima obratio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Rekao je da su poskupljenja nužna jer se rupe više ne mogu krpati kroz uštede. “Otkad smo došli na vlast vidjeli ste da više od godinu dana nije poskupila niti jedna komunalna usluga u Gradu Zagrebu unatoč financijskoj situaciji”, poručio je Tomašević ističući da je vodoopskrbna mreža u Zagrebu potpuno neadekvatna, da postoje operativni gubitci. Naime, 50 posto vode curi iz vodovodnih cijevi.

“Od 1. siječnja  mijenja se i regulatorni okvir prema kojem će Vodovod i odvodnja (VIO), kao i drugi vodovodi u Hrvatskoj, plaćati po količini isporučene vode korisnicima, a ne po količini vode koju zahvaćaju na izvoru. To znači da ovih 50 posto gubitaka pada na trošak VIO-a. To se radi da bi se stimulirala ulaganja u vodoopskrbnu mrežu”, rekao je.

Najavio je i ulaganje u iznosu od dvije milijardne kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje. Riječ je o iznosu, kako je rekao, četiri nova maksimirska stadiona ili četiri nove žičare. “To će biti uložene kako ne bi dalje pucale i kako ne bi imali gubitke. Da bi se ta sredstva povukla iz EU fondova, mora se sufinancirati s 30 posto. Zato idu poskupljenja”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Upitan kada će se vidjeti efekt investicija o kojima govori, Tomašević je rekao da se radi o velikom projektu. “To se ne vidi, ali se osjeti kada pukne cijev ili kada vam 50 posto vode curi iz cijevi. Nema europskih metropola kojima se to događa. S ovime bismo se približili prosjeku, to su konkretni ciljevi.

S druge strane imamo i proširenje mreže, imamo građane koji nemaju javnu vodoopskrbu”, pojasnio je. Istaknuo je da će dio od predviđenih investicija biti namijenjen u to da građani više najmu septičke jame i bunare. “To je prioritet”, poručio je.

Na pitanje kako kako će se građani nositi s ovim poskupljenjem uz već postojeću inflaciju, Tomašević je odgovorio: “Što je alternativa, da VIO ide u stečaj? Ako rastu ulazni troškovi, moraju i cijene ići gore”, rekao je.

PHOTOS BY: Guliver image, Screenshot, Grad Zagreb / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.