mikroplastika
mikroplastika

Kontaminacija mikroplastikom najlakša je u ljeto: Evo kako ju reducirati u kućanstvu

GREEN_300_listici_sredina

Jendostavni, a efektni koraci

Puno je načina na koje možete reducirati svoju izloženost mikroplastici; od čestog usisavanja do obraćanja pažnje na sastav proizvoda koje kupujete.

Mikroplastika je svuda oko nas – u zraku, u našem domu, na našoj hrani. U kantama za rublje, tanjurima, tepisima.

Toksikologinja Stephanie Wright objasnila je za The Guardian kako smo dugo hranu i piće koji su spremljeni u plastična parkiranja povezivali sa čistoćom i zaštitom od kontaminacije, no dobar dio naše izloženosti mikroplastici dolazi upravo od hrane i pića koji su u dodiru s plastikom.

A sve se to potencira pri višim temperaturama. Mikro i nano čestice plastike oslobađaju se, primjerice, prilikom pijenja vruće tekućine iz plastičnih čaša koje se nerijetko koriste ‘za van’.

Stručnjakinja koja je razgovarala s Guardianom kaže da bi smanjenje izloženosti mikroplastici zato trebalo početi tako da ne zagrijavamo nikakvu hranu ili piće koje je u plastici.

Što znači da treba izbjegavati i kuhanje s plastikom, odnosno stvari poput riže u vrećici, kao i pakiranje hrane u plastiku.

No ima i drugih načina kako možete pokušati reducirati štetne kemikalije u svojoj okolini.

Redovito usisavajte svoj dom

Kad usisavate, reducirate količinu prasine – pa i mikroplastike – koja se taloži na vašem piću, rukama, kuhinjskom priboru, posteljini, zavjesama…

Proučite sastojke u kozmetici i proizvodima za njegu tijela

Mnogi proizvodi za njegu tijela, kao što su pilingi, gelovi za tuširanje i zubne paste, sadrže mikroplastiku. Prije kupovine, pažljivo proučite sastojke i izbjegavajte one koji sadrže mikroplastiku. Umjesto toga, odaberite prirodne proizvode ili one koji koriste biorazgradive alternative. Štetnost pojedinih sastojaka možete provjeriti ovdje.

Smanjite korištenje plastičnih vrećica

Plastične vrećice su jedan od najvećih izvora mikroplastike. Umjesto njih, koristite višekratne vrećice od platna ili papira prilikom kupovine namirnica ili drugih proizvoda. Također, uvijek nosite sa sobom svoju vrećicu kako biste je mogli koristiti u svakodnevnim situacijama.

Izaberite prirodne tkanine

Kada kupujete odjeću, preferirajte odjevne predmete napravljene od prirodnih vlakana, poput pamuka ili vune. Umjetna vlakna, kao što su poliester ili akril, mogu otpuštati mikroplastiku tijekom pranja. Osim toga, izbjegavajte kupovinu odjeće koja ima dodatak mikroplastike, poput perli ili dekoracija.

Ograničite upotrebu plastičnih boca i čaša

Umjesto korištenja plastičnih boca za piće, razmislite o korištenju staklenih ili čeličnih boca koje se mogu višekratno koristiti. Isto vrijedi i za čaše – umjesto plastičnih, koristite staklene ili metalne čaše koje se mogu prati i ponovno koristiti.

Reciklirajte pravilno

Kada se plastika pravilno reciklira, smanjuje se njezin potencijalni utjecaj na okoliš. Pazite da razvrstate plastične predmete prema vrsti plastike i odložite ih u odgovarajuće spremnike za recikliranje. Time se smanjuje mogućnost da plastika završi u prirodi i razgradi se u mikroplastiku.

Kupujte bez pakiranja

Kada je to moguće, birajte proizvode koji su pakirani u recikliranu ili biorazgradivu ambalažu. Također, izbjegavajte kupovinu proizvoda koji su prekomjerno umotani u plastiku. Obratite pažnju na mogućnosti kupovine na otvorenom tržištu ili u trgovinama koje nude rješenja za smanjenje upotrebe plastike.

Edukacija i podizanje svijesti

Podijelite svoje znanje o mikroplastici s obitelji, prijateljima i zajednicom. Pomoću društvenih medija, lokalnih događanja ili volontiranja, možete podići svijest o problemu mikroplastike i potaknuti druge da poduzmu korake za smanjenje njezine upotrebe.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.