tilos naslovna

Mediteranska oaza koja nosi titulu ‘otok bez otpada’: Energetski su samoodrživi i gotovo sve recikliraju

GREEN_300_listici_sredina

Kružna ekonomija u praksi

Na otoku Tilosu, koji je prava mediteranska oaza s golemim prirodnim bogatstvom, žive pobornici zero waste filozofije koji su svijetu pokazali što znači živjeti po načelima kružne ekonomije.

U jugoistočnome dijelu Egejskoga mora smjestio se otok Tilos, čiji stanovnici žive autentičnu zero waste priču. Otok netaknute prirode i široke bioraznolikosti, na kojem živi oko 700 stanovnika, ističe se i energetskom samoodrživošću.

Prvo je 2019. ondje otvorena prva grčka hibridna elektrana na energiju vjetra i sunca, a potom su se otočani pobrinuli i za besplatne stanice za punjenje električnih vozila i električnih autobusa. Stanovnici Tilosa recikliraju više od 80 posto svoga otpada, što je najveća stopa recikliranja na svijetu. Zbog takvog zero waste pogleda na svijet, Tilos se transformirao u otok na kojem uopće više nema kanti za smeće, a odlagalište im je zatvoreno. Umjesto toga, na Tilosu je otvoren Centar za kreativno recikliranje, u kojem se pokvarene ili potrgane stvari popravljaju i potom vraćaju u ponovnu upotrebu.

Svako kućanstvo ima i svoju svoju zero-waste opremu koja obuhvaća kutije za reciklabilni i nereciklabilni otpad, vrećicu za organski otpad i kutiju za opuške. Potom sav otpad prikupljen iz kućanstava odlazi u 3K Circular Innovation Centre, gdje se razvrstava i usmjerava na recikliranje ili kompostiranje, a dio se otpada koristi se kao alternativno gorivo za industriju cementa.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.