333902062_1241661353100025_1290584255647473528_n

Ovo pitoreskno srednjovjekovno selo proglašeno je najljepšim na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Sasvim zasluženo

Američki turistički magazin Travel + Leisure bajkovito selo Gordes u Francuskoj proglasio je najljepšim na svijetu.

S besprijekornom arhitekturom, stoljećima dugoj povijesti i spektakularnim okruženjima, francuska riznica prekrasnih sela i gradića već godinama hipnotizira filmaše, influencer i turiste. Jedno takvo je pitoreskno mjestašce smješteno na vrhu stijene na nadmorskoj visini od 340 metara, a američki turistički časopis Travel + Leisure proglasio ga je među najljepšim na svijetu.

Ne oduševljava Gordes samo dok mu se približavate i divite njegovoj veličanstvenosti. On je također užitak za istraživanje zahvaljujući svojim brojnim uskim uličicama i arkadama. Iako je maleno mjesto, u njemu se nalaze brojni restorani i kafići, od onih jednostavnih lokalnih do profinjenih, pekare i prodavaonice hrane, a popularno je i okupljalište brojnih umjetnika.

Tijekom istraživanja ćete u jednom trenutku doći i do vidikovca koji pruža spektakularan pogled s litice, dole na dolinu Luberon.

Selom dominiraju crkva i dvorac, drevni simboli borbe protiv osvajačkih vojski. Čak i u Drugom svjetskom ratu, Gordes je užasno patio, velik dio sela je uništen, a stanovništvo masakrirano. Cijelo je selo nagrađeno medaljom Croix de Guerre.

Čovjekova prisutnost ovdje seže još u doba neolitika – prvi stanovnici bili su Vordeuse, koji su ga nazvali Vorda. Od tada je ime mutiralo u Gordes.

Ako ćete ikada posjetiti Gordes, potrudite se tamo biti utorkom jer je taj dan otvorena tržnica. Osim lokalnih proizvoda kao što su sirevi, voće i povrće, naći ćete i razne druge francuske poslastice kao što su med i proizvodi od lavande, savršeni suveniri s vašeg putovanja.

Neposredno izvan Gordesa nalazi se nevjerojatno slikovita opatija Senanque sa svojim slavnim poljem lavande i tajanstvenim Village des Bories.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.