magnolija naslovna

Magnolije se bude iz zimskog sna: Cvjetnica stara milijune godina u Zagrebu je navijestila rano proljeće

GREEN_300_listici_sredina

Cvijet koji nosi jaku simboliku

Magnolija je simbol plemenitosti i čistoće, a nekima je i najljepši vjesnik proljeća. Ove su se krasotice probudile iz zimskog sna i uljepšale Zagrepčanima prve dane ožujka.

Kada procvjetaju magnolije, znači da je proljeće stiglo. Tako su i ovih dana procvjetale magnolije po zagrebačkim parkovima i uvele Zagrepčane u toplije doba godine. Magnolije su drvo očaravajućih cvjetova koje se ubraja u evolucijski najstarije vrste – cvjetaju već tako milijunima godina i među najstarijim cvjetajućim biljakama su na Zemlji.

magnolije

Iako su njihovi cvjetovi nježni, ove drevne biljke već su preživjele dramatične klimatske i geološke promjene pa ih smatraju živućim fosilima. Neka od ovih veličanstvenih stabala mogu živjeti i više od stotinu godina, što svjedoči o njihovoj izuzetnoj dugovječnosti.

Posebnost magnolije nije samo u njezinoj ljepoti, tradicionalna kineska medicina odavno prepoznaje ljekovita svojstva magnolije, koristeći koru i cvjetove u svrhu liječenja anksioznosti, astme i upalnih bolesti.

Kada je riječ o otpornosti i dugovječnosti ove drevne biljke, u prilog joj ide to što privlači širok spektar oprašivača, uključujući pčele, leptire i neke vrste ptica, a znanstvenici to objašnjavaju evolucijskom prilagodbom tijekom milijuna godina. Unatoč tome što ne proizvode nektar, ove biljke privlače oprašivače obilnom proizvodnjom peluda, i upravo je to prilagodba koja magnoliju razlikuje od mnogih drugih cvjetnih vrsta.

Ako razmišljate o drvetu za svoj vrt, magnolija je idealna. Naime, iznimno je otporna na štetnike i bolesti, a svojim prekrasnim cvjetovima koji mogu biti bijele, ružičaste, ljubičaste, žute i crvene boje razveselit će vas u rano proljeće.

Ako vas zanima simbolika, magnolija u kineskoj kulturi predstavlja dostojanstvo, ljepotu, čistoću, ustrajnost, plemenitost i čistu ljubav.

PHOTOS BY: Unsplash/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.