julia-kuzenkov-TjFetPc6NXs-unsplash-scaled

Kora od banane prepuna je nutritivnih svojstava: Uskoro bi se mogla korisiti za proizvodnju brašna

GREEN_300_listici_sredina

Novo otkriće

Obogaćeni korom od banane,, šećerni keksi koji su poslužili kao uzorak za studiju sadržavali su puno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidativnih spojeva.

Karakterističnog su mirisa i okusa, a gotovo ne postoji netko tko ih ne voli. Banane su tropsko voće bogato kalijem, koje pomaže kod bolesti srca i probavnih smetnji, a ujedno održava zdravlje bubrega i poboljšavaju koncentraciju. No, njihovu koru nikada ne treba tek tako odbaciti.

Jer svaki put kad ogulite banana i bacite koru, bacilli ste hranjiv međuobrok, pokazala je nova studija objavljena u ACS Food Science & Technology.

Istraživači su dokazali da ukoliko se kore banana blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu poslužiti kao izuzetno koristan dio namirnice.

Tekstura kolačića

Obogaćeni korom od banane,, šećerni keksi koji su poslužili kao eksperiment uzorak za studiju sadržavali su puno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidativnih spojeva.

Loša strana je da je dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo tamnijom bojom kolačića, vjerojatno zbog dodatnih vlakana. No kada su se radile serije s brašnom koje je sadržavalo 7,5 posto kore od banane, tekstura kolačića postigla je daleko privlačniju ravnotežu, prenosi Science Alert.

Ipak, ova se studija bavila samo posljedicama dodavanja kore od banane pečenim kolačićima, rezultati sugeriraju da bi također vrijedilo razmisliti o korištenju brašna od kore banane u kruhu, kolačima i tjestenini.

Nutritivni poticaj

Na primjer, 2021. studija o kolaču od kore banane otkrila je da žuta kora voća daje prirodnu prehrambenu boju pečenom proizvodu, kao i nutritivni poticaj.

U međuvremenu je studija iz 2016. otkrila da zamjena do 10 posto pšeničnog brašna s brašnom od kore banane može obogatiti pečeni kruh većim sadržajem proteina, ugljikohidrata i masti.

Konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, već može pomoći u smanjenju bacanja hrane. Otprilike 40 posto težine banane nalazi se u njenoj kori, a većinu vremena ova kora prepuna hranjivih tvari jednostavno se baci.

Kako još možete iskoristiti koru od banane saznajte ovdje.

*Ističemo da je najbolje koristiti koru od bio banane 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.