I kućne biljke treba dohranjivati kako bi bile zdrave, kako bi rasle i izgledale lijepo. Prirodna gnojiva, pripremljena od domaćih, organskih sastojaka idealna su za to. Evo od čega i kako možete pripremiti prirodno gnojivo za kućne biljke.
Što je prirodno gnojivo?
Prirodno gnojivo je formula ili proizvod napravljen od organskih materijala i ne sadrži kemijske spojeve. Ova se vrsta dohrane priprema od biljnih ostataka koji su bogati magnezijem, fosforom, kalijem, sumporom i kalcijem, sastojke možete usitniti ili otopiti kako biste stvorili otopinu koju možete lako nanositi izravno biljke ili u zemlju u kojoj rastu.
Ljuske od jaja
Ljuske od jaja su izvrsno prirodno domaće gnojivo koje sadrži kalcijev karbonat, jedan od ključnih sastojaka u poljoprivrednom vapnu. Vapno povećava sposobnost tla da zadrži vodu i balansira prirodnu kiselost tla. Ljuske također sadrže visoke razine dušika, fosforne kiseline i cinka pa tako potiču rast korijena.
Isperite ljuske jaja i ostavite da se temeljito osuše kako se ne bi stvorila plijesan. Pričekajte dok ne skupite ljuske od 6 i 12 jaja. Nakon što osušite ljuske, u mužaru ili valjkom pažljivo ih usitnite. Možete ga umiješati u zemlju u koju sadite biljku ili ih pospite po zemlji u kojoj je već posađena biljka.
Kora od banana
Iako biste možda razmišljali o bacanju kora banana, ona je bogata kalijem pa je odličan booster za cvjetnice. Ovaj hranjivi sastojak jača korijene biljaka i pomaže im da se bore protiv bolesti. Postoji nekoliko načina za pripremanje gnojiva od kore banana. Prva je opcija samo zakopati kore uz biljku i čekati da hranjive tvari prodiru u tlo.
No možete ih zblendati i dodati u vodu pa otopinom zalijevati zemlju u kojoj rastu biljke.
Kava
Talog od kave je idealan za gnojivo jer je bogat dušikom, koji je jedna od glavnih komponenti klorofila. Dodajući talog od kave tlu u kojem raste biljka poboljšat ćete mu protočnost i drenažu. Talog razrijedite u vodi pa njome zalijevajte zemlju u kojoj raste biljka.
Pepeo od drva
Pepeo od izgorenog drva odličan je kao gnojivo jer je bogat kalijem i kalcijem pa tlo u kojem su biljke obogaćuje ovim mineralima. Povećava alkalnost tla i odbija štetnike. No nemojte pretjerivati jer možete dobiti prelužnato tlo, što mnogim biljkama ne odgovara.
Ako je moguće, koristite drvo poput javora i hrasta, a dovoljno je da pepeo pospete po zemlji u kojoj raste biljka.
Voda u kojoj ste kuhali
Vodu koja vam ostane nakon kuhanja povrća, jaja, tjestenine, riže, možete koristiti kao gnojivo. No važno je da ne bude slana i morate je ohladiti. Ovo gnojivo jača korijenje biljaka, potiče zdrav rast bakterija i pojačava sjaj lišća. Zalijevanje biljaka hranjivom vodom od kuhanje održava tlo optimalno vlažnim.