pexels-gustav-lundborg-3783530

Kopenhagen odustaje od ambicioznog cilja postizanja ugljične neutralnosti do 2025.

GREEN_300_listici_sredina

Nerealni ciljevi

Glavni grad Danske neće moći postići svoj ambiciozni klimatski cilj ugljične neutralnosti nakon što njegova legendarna spalionica nije ispunila zahtjeve za državno financiranje tehnologije za hvatanje C02.

Od 2009. Kopenhagen je jasno isticao planove da postane prvi ugljično neutralni glavni grad do 2025., ali taj cilj više ne postoji nakon što spalionica Amager Resourcecenter (ARC) nije uspjela u pokušaju smanjenja svojih emisija, izvještava televizijska postaja DR. “Kako stvari sada stoje, ne možemo postići naš ambiciozni klimatski cilj”, rekao je za DR Line Barfoed, šef tehničkog i ekološkog odbora gradske općine. Barfoed je objasnio da postrojenje ARC nije ispunilo kriterije koje je postavila Danska energetska agencija (Energistyrelsen) koji bi joj dali pravo na državno financiranje tehnologije ekstrakcije CO2. Spalionica stoga nije u mogućnosti nabaviti potrebnu tehnologiju ekstrakcije CO2 kako bi smanjila svoje emisije.

U emotivnoj objavi na Facebooku, gradonačelnica Kopenhagena izrazila je svoje razočaranje što će grad iznevjeriti nade stanovnika u postizanje rekordnog postignuća ugljične neutralnosti. “Je li me uzrujalo? Da, to je potpuna ludost! Stoga vam mogu obećati da nećemo sjediti skrštenih ruku. Idemo dalje. Kopenhagen MORA biti na čelu klimatske agende. Ne samo da moramo biti klimatski neutralni, moramo biti još ambiciozniji. Moja je vizija da Kopenhagen pozitivno pridonese porukama o klimi”, stoji u postu. Zatim je postavila novu ambiciju za grad – postati klimatski pozitivan do 2035. godine.

Sophie Hæstorp Andersen također je rekla za DR Nyheder da nesretne okolnosti koje sprječavaju realizaciju cilja za 2025. godinu ne znače da se cilj ne može postići do “2026., 2027. ili 2028.”. To znači da je Kopenhagen još uvijek na putu da bude europski i svjetski lider u pogledu klimatske neutralnosti. Naime, grad je već uspio smanjiti svoje emisije CO2 za 80 posto. ARC već neko vrijeme radi na hvatanju CO2 – već ima probno postrojenje koje radi i pokazuje sposobnost hvatanja emisija CO2 iz svojih dimnjaka.

Nemogućnost poduzeća da ispuni zahtjeve također je dovela do sukoba između općinskih i državnih vlasti. Line Barfoed, gradski gradonačelnik za tehnička pitanja, rekao je DR Nyhederu da je nacionalna vlada kriva što je postavila takve financijske zahtjeve za pristup financiranju, za koje su znali da ih ARC ne može ispuniti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.